Guvernul are de când să pună o nouă taxă pe cafea pentru că o consideră o băutură cu zahăr. Concret, Executivul vrea să mărească cota de TVA, de la 9% la 19 %. HoReCa se revoltă spunând că produsul este preparat, în baruri și cafenele, fără zahăr.
Începând de la 1 septembrie intră în vigoare mai multe măsuri economice, iar analiștii susțin că unele dintre aceste măsuri vor duce la o lovitură grea în special pentru firmele mici și mijlocii dar și pentru cei care au activități liberale.
O nouă taxă pe cafea pusă de Guvern
Guvernul se chinuie să strângă sume de bani care să acopere gaura din buget, iar din aceste considerente, aleșii neamului au hotărât să pună taxă pe cafea. Concret, TVA-ul va crește, de la 9% până la 19% pentru că Executivul consideră băutura ca fiind una cu zahăr. ANAF a emis un ordin prin care a explicat faptul că ceaiul și cafeaua vor avea cotă de 19% TVA.
În plus, nu doar că ANAF și Ministerul de Finanțe au anunțat că produsele pe bază de cafea și ceai vor fi încadrate la TVA de 19%, ci intenționează să aplice această cotă retroactiv începând cu anul 2023. De asemenea, proprietarii de restaurante și cafenele susțin că, în ultima lună, inspectorii ANAF au inițiat controale la mai mulți operatori din domeniu pentru a analiza modul în care a fost majorată cota de TVA și la ce produse, verificând dacă aceștia s-au conforma modificărilor aduse Codului Fiscal din vara anului 2022, cu efecte începând din 2023.
Cu toate că legea se referă la majorarea TVA-ului pentru băuturile ce conțin zahăr, îndulcitori sau arome, acum aceeași cotă de 19% ar trebui aplicată și la băuturile pe bază de cafea – indiferent dacă este vorba de espresso, cappuccino sau flat white – și ceai, chiar dacă acestea se prepară, de obicei, fără zahăr, urmând ca zahărul să fie adăugat ulterior, fiind considerat un produs separat cu TVA de 9%. În piața de cafea, majoritatea băuturilor sunt comercializate fără zahăr, deși există și unele băuturi care conțin sirop și care au astfel zahăr în compoziție. În altă ordine de idei, Guvernul a crescut recent taxarea pe alcool sau pe tutun.
Marea majoritate a comercianților au majorat deja TVA
În urma înștiințărilor primite, marii actori din industrie au reacționat rapid și au majorat cota de TVA la 19% pentru produsele lor, ceea ce a dus la o scumpire rapidă a cafelei “cea de toate zilele”. Majorările de preț sunt în medie de aproximativ 10%, conform unor reprezentanți din industrie intervievati de Ziarul Financiar (ZF).
Aceste noi scumpiri se adaugă pe o piață unde un cappuccino, probabil cea mai consumată cafea cu lapte în România, a ajuns să coste în prezent între 14 și 18 lei, prețul variind în funcție de mărimea băuturii și de tipul de lapte folosit, cel vegetal fiind mai scump. Comparativ, acum un an, aceeași băutură costa între 10 și 14 lei, ceea ce înseamnă o creștere medie de preț de 30-50%.
Prețul unui flat white, o altă băutură pe bază de cafea și lapte, doar cu un alt raport de cantități între cele două ingrediente, a crescut în aceeași proporție. Acest preparat chiar este mai scump, ajungând să coste între 17 și 20 de lei în cafenelele de specialitate.