AcasăEconomicNoi măsuri economice introduse de Guvernul Ciolacu: Tăieri de sporuri, reducerea posturilor...

Noi măsuri economice introduse de Guvernul Ciolacu: Tăieri de sporuri, reducerea posturilor bugetate și creșterea taxelor

Publicat

Guvernul Ciolacu vrea să introducă noi măsuri economice în contextul în care există o gaură la buget destul de mare. Printre măsuri se vor regăsi tăierea sporurilor nejustificate, reducerea cu 200.000 a posturilor bugetate dar și creșterea taxelor.

Ba mai mult, printre aceste măsuri se regăsește și impozitarea lucrătorilor în construcții, sector protejat până acum. Asta în contextul în care piața imobiliară din țară pare să intre în declin.

Măsuri economice introduce de Guvernul Ciolacu

În urmă întâlnirii de luni la Guvern, Coaliția PSD-PNL a ajuns la concluzia că trebuiesc implementate, de Guvernul Ciucă, a noi măsuri economice menite pentru a reduce gaura din buget. Printre măsuri se vor regăsi tăieri de sporuri, reducerea posturilor bugetate, dar și creșterea taxelor.

Pe o rețea de socializare, Marcel Ciolacu a explicat faptul că vor fi comasate sau desfințate anumite instituții, vor fi reduse mai multe funcții de conducere din sistemul public, vor exista plafonări ale indemnizaţilor de la societățile de stat, dar vor fi introduși și anumiți indicatori de performanță. Interesant este faptul că Marcel Ciolacu a anunțat faptul că resursele naționale care se află în proprietate statului nu vor mai fi concesionate la prețuri infime:

” (…)În același timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevențelor cu rata infației! (…)” a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Impactul acestor măsuri va însemna aproximativ 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma menționată este egală cu veniturile suplimentare pe care guvernanții le doresc a fi aduse la buget.

Pe de cealaltă parte, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a explicat faptul că vor exista reduceri de personal în Guvern. Concret, vor exista cu 20% mai puțini secretari de stat, iar numărul de membri în administrațiile locale va fi reduc cu 50%:

” Reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți); Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere. Comasarea între instituții subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor. Descentralizarea unor servicii, precum și prioritizarea programelor naționale de investiții.” a arătat Nicolae Ciucă, conform g4media.ro.

Nu scapă, de măsurile de austeritate nici membrii din consiliile de administrație. Conform schemei, în consilii vor exista cel mult 7 persoane.

Mediul de afaceri este lovit de austeritatea propusă de Guvern

Așa cum era de așteptat, mediul de afaceri este și el lovit de austeritatea propusă de Guvern. Vorbim despre IT-iști dar și de lucrătorii din construcții, două categorii care aveau anumite privilegii. Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS. Practic, li se elimină excepția. Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%.

Persoanele fizice vor fi scutite de impozitul pe venit pentru veniturile obținute din salarii și activitățile de creare de programe pentru calculator, în conformitate cu regulile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, al ministrului muncii și solidarității sociale, al ministrului educației și al ministrului finanțelor.

Această scutire se aplică doar pentru veniturile de până la 10.000 lei inclusiv, provenite din salarii și asimilate salariilor, obținute de o persoană fizică în cadrul unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau pe baza unui statut special prevăzut de lege. Persoana fizică poate beneficia de această facilitate fiscală prin opțiunea exprimată în scris, printr-o declarație pe propria răspundere, adresată angajatorului/plătitorului, după caz.

Totuși, partea din venitul brut lunar care depășește suma de 10.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale și va fi supusă impozitării obișnuite conform legislației în vigoare. Așadar, aceste noi măsuri economice vor fi greu de ”digerat” pentru oamenii de afaceri din România, cât și pentru o categorie de bugetari.

 

 

 

- Advertisement -

Ultima oră

PSD-PNL au cheltuit 9 milioane de euro pe publicitate! Pe ce s-au dus banii

A fost publicat numărul facturilor și destinatarii a 45 de milioane de lei (9...

Liberalii îi șantajează pe social democrați: „În spatele lui Ciucă va fi întreaga dreaptă românească!“

În urma discuțiilor dintre liderul PNL Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu în care...

Se va rupe Coaliția? PNL și PSD se vor confrunta la prezidențiale

În urma întâlnirii dintre liderii partidelor PSD și PNL, s-a stabilit că social-democrații și...

Vot prin corespondență la parlamentare și prezidențiale. Câți români vor avea șansa să voteze din străinătate

Un număr de 1.410 cetăţeni români care se află în străinătate s-au înregistrat la...

Știri noi

PSD-PNL au cheltuit 9 milioane de euro pe publicitate! Pe ce s-au dus banii

A fost publicat numărul facturilor și destinatarii a 45 de milioane de lei (9...

Liberalii îi șantajează pe social democrați: „În spatele lui Ciucă va fi întreaga dreaptă românească!“

În urma discuțiilor dintre liderul PNL Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu în care...

Se va rupe Coaliția? PNL și PSD se vor confrunta la prezidențiale

În urma întâlnirii dintre liderii partidelor PSD și PNL, s-a stabilit că social-democrații și...