AcasăActualitateScenariu lansat de PSD-PNL: Ciolacu și Ciucă vor să-și securizeze pozițiile

Scenariu lansat de PSD-PNL: Ciolacu și Ciucă vor să-și securizeze pozițiile

Publicat

Reprezentanții Coaliției iau în calcul un nou scenariu lansat de PSD-PNL pentru comasarea alegerilor. PSD și PNL iau în considerare posibilitatea de a organiza alegerile locale cu 3 luni mai devreme, pe 9 iunie, concomitent cu scrutinul pentru alegerile europarlamentare.

Motivul din spatele acestei propuneri este, încă o dată, strategia de maximizare a rezultatelor și procentelor deținute de aceste partide în calitate de partide-sistem. Practic, PSD și PNL intenționează să capitalizeze votul politic adus de primari pentru a spori șansele de obținere a unui număr mai mare de mandate de eurodeputați, în timp ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au în vizor consolidarea pozițiilor lor în fruntea partidelor respective.

Un nou scenariu lansat de PSD-PNL

În cadrul ultimei ședințe a Coaliției, liberalii au sugerat social-democraților comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor. Marcel Ciolacu a prezentat o altă propunere, și anume unificarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Cu toate acestea, conform surselor politice din ambele tabere, discuția nu a evoluat în direcția propusă cel puțin în cadrul ședinței Coaliției de la acea vreme.

Dincolo de rezultatele anunțate de PSD și PNL, se pare că realitatea procentelor diferă semnificativ. Surse politice din ambele partide recunosc că social-democrații nu reușesc să depășească pragul de 28% în propriile lor sondaje, în timp ce liberalii se situează cel mult la egalitate cu AUR în cele mai bune cazuri.

În acest context, liderii PSD și PNL analizează posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Unele surse politice susțin că această strategie ar servi la salvarea PNL și a poziției lui Nicolae Ciucă, în timp ce ar crește procentele PSD, limitând astfel șansele de contestare a lui Marcel Ciolacu de către unele figuri influente din interiorul partidului. De asemenea, o prezență masivă la vot, prin mobilizarea electoratului PSD și PNL, ar avea ca rezultat restrângerea ascensiunii partidelor conduse de George Simion și Diana Șoșoacă. AUR, în mod particular, miza în alegerile europarlamentare din 9 iunie pe susținerea din diaspora și pe o prezență redusă, bazată pe dezinteresul electoratului din țară.

În același timp, dacă PSD și PNL s-ar menține într-un interval de 28-30%, respectiv 18-20%, cele două partide ar avea posibilitatea de a guverna în continuare împreună și de a pregăti terenul pentru alegerile parlamentare și prezidențiale viitoare.

Aleșii locali și-ar putea pierde interesul după alegeri

O altă perspectivă adusă în discuție de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare sugerează că, odată ce alegerile locale se încheie, aleșii locali își securizează mandatele și pot să-și piardă interesul pentru mobilizarea electoratului pentru următoarele tururi de scrutin parlamentare și prezidențiale.

În acest context, PSD ar beneficia direct, având o logistică mai eficientă decât PNL și putând mobiliza mai ușor primarii în campaniile electorale pentru parlamentare și prezidențiale. Din punct de vedere procedural, alegerile locale trebuie organizate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Decizia privind comasarea acestora cu europarlamentarele trebuie luată până pe 1 februarie 2024 pentru a permite Guvernului să emită deciziile necesare pentru organizarea acestor alegeri.

Pe data de 30 ianuarie, liderii locali ai PSD sunt convocați la București pentru a discuta despre alegerile din 2024. Kelemen Hunor, liderul UDMR, și-a exprimat dezacordul față de scenariile propuse de PSD și PNL, menționând că argumentul financiar este populist. Acesta subliniază că scenariul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale “se poate, dacă Constituția îți permite”.

“Nu poți să scurtezi mandatul aleșilor locali, dar poți să aduci alegerile pe 9 iunie, dacă dorești și cei care vor fi aleși vor aștepta trei luni și jumătate ca să preia mandatele. Vă dați seama ce haos administrativ ar fi în această țară, ce catastrofă de trei luni și jumătate. Unii aleși care așteaptă să intre în consiliile locale și județene, inclusiv primari care vor câștiga, primari noi, cei care sunt în funcție au pierdut, nu vor mai face nimic, cei care sunt în funcție și știu că au câștigat și merg mai departe nu vor avea posibilitatea, fiindcă în Consiliul Local totuși se schimbă, trei luni și jumătate se vor negocia majorități în toate autoritățile locale. Pe de altă parte, noi nu vom discuta teme europene”, a declarat liderul UDMR la RFI, despre acest scenariu lansat de PSD-PNL.

- Advertisement -

Ultima oră

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...

Data alegerilor prezidențiale 2024. Premierul a făcut marele anunț

Ședința de coaliție de miercuri seară, 19 iunie 2024, convocată pentru stabilirea datei în...

Știri noi

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...