AcasăActualitateAlexandru Rafila, acuzat că și-a bătut joc de banii publici! Emanuel Ungureanu:...

Alexandru Rafila, acuzat că și-a bătut joc de banii publici! Emanuel Ungureanu: “Trebuie demis imediat din fruntea Ministerului Sănătăţii”

Publicat

Emanuel Ungureanu îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că și-a bătut joc de banii publici și cere demiterea sa imediată din funcție. Deputatul susține că în timp ce spitalele se confruntă cu probleme financiare grave, fiind în pragul falimentului și neavând suficienți bani pentru a-și plăti angajații și pentru a cumpăra medicamente, ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, cheltuiește banii publici pe medicamente care sunt doar pe hârtie și pe echipamente care, deși au fost plătite, nu au fost puse încă în funcțiune.

Alexandru Rafila, acuzat că și-a bătut joc de banii publici!

În ciuda unui lung șir de “dovezi ale incompetenței”, ministrul Sănătății ar fi protejat în continuare de Ciolacu.

“În timp ce spitalele sunt în pragul falimentului şi nu au bani pentru a-şi plăti angajaţii şi a cumpăra medicamente, iar bolnavii sunt jecmăniţi de Guvernul PSD-PNL prin taxa pe boală, ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, risipeşte banii publici pe medicamente care apar doar în hârtii şi pe echipamente plătite, dar nepuse în funcţiune. Toate acestea apar într-un raport al Curţii de Conturi. Câte dovezi ale incompetenţei lui Rafila trebuie să mai apară pentru ca Ciolacu să nu-l mai protejeze şi să-l demită din funcţie?”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Potrivit lui Ungureanu, raportul recent al Curții de Conturi arată că Alexandru Rafila și-a gestionat neglijent banii publici în Ministerul Sănătății. Din acest motiv, solicită demiterea imediată a lui Rafila din fruntea ministerului.

“800 de milioane de lei au fost cheltuiţi pe medicamente care apar doar în hârtii, nu şi în stocuri. Alte milioane de euro au fost aruncate pe apa sâmbetei pe echipamente medicale care nu sunt puse în funcţiune. Rafila este o catastrofă şi trebuie să plece imediat din fruntea Ministerului Sănătăţii, a băgat sistemul sanitar în faliment şi suferă pacienţii şi cadrele medicale”, a precizat deputatul.

Din suma prevăzută în PNRR, Rafila a contractat până acum doar 0,49%

Raportul de audit financiar întocmit de Curtea de Conturi și adus în atenție de Banca Mondială dezvăluie o gestionare catastrofală a banului public de către Alexandru Rafila în Ministerul Sănătății. Conform acestui raport, sunt lipsite sute de milioane de lei din averea Ministerului Sănătății. Mai mult, multe active ale ministerului sunt evaluate incorect, fie supraevaluate, fie subevaluate, în funcție de interesele celor care au întocmit rapoartele, iar ajustările sunt făcute fără justificare în cazul datoriilor.

“Au trecut patru luni de când Curtea de Conturi condusă de Mihai Busoic a emis raportul de audit asupra situaţiei financiare a MS, în ultima zi de vineri din an, când atenţia tuturor era îndreptată spre altceva. Noroc cu Banca Mondială, care nu se uită la numele ministrului sănătăţii, ci doar la cifre.

Nu am văzut de atunci încoace vreo preocupare, nici din partea lui Rafila, să-şi pună raportările la punct, nici din partea Curţii de Conturi, să-l întrebe de sănătate pe Rafila şi să vadă dacă au fost luate măsurile cerute. În cazul unei companii, dacă se găsesc erori într-un bilanţ, aceasta este imediat sancţionată. Când vorbim însă de specialii statului, milioanele de lei trec pe sub radar şi se fac nevăzute ca prin minune”, a afirmat Adina Săniuţă.

Ungureanu consideră că mandatul lui Alexandru Rafila a fost un eșec cu consecințe dezastruoase pentru sistemul sanitar, pacienți și personalul medical. Din cei 1,7 miliarde de euro prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construcția și extinderea spitalelor județene, ministerul condus de Rafila a contractat până acum doar 0,49%.

“La fel de prost stă situaţia şi în ceea ce priveşte spitalele regionale, care ar trebui făcute din fondurile de coeziune. Nu doar că nu avem niciun spital funcţional din cele 10 mari spitale pe care zicea PSD că le face, acum 5 ani, dar am ajuns să avem ceremonii pentru spargerea solului, cum am văzut la Craiova”, a mai spus Emanuel Ungureanu, care îl acuză pe Alexandru Rafila că și-a bătut joc de banii publici.

- Advertisement -

Ultima oră

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! După dificultățile întâmpinate în obținerea șefiei...

Știri noi

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...