AcasăActualitateExistă blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone? Cum joacă Gabriela...

Există blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone? Cum joacă Gabriela Firea în acest scenariu

Publicat

Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că există blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru a împiedica retragerea edilului de la Sectorul 5 din cursa pentru Primăria Capitalei. Motivul ar fi împiedicarea avansului Gabrielei Firea în PSD. Experții în politică o văd pe Gabriela Firea ca o potențială amenințare la adresa poziției de premier.

Există blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone?

Traian Băsescu a sugerat că Marcel Ciolacu ar prefera ca Popescu Piedone să rămână în cursa pentru Primăria Capitalei pentru a reduce șansele Gabrielei Firea.

“Eu sunt convins că insistența asta publică «n-am vorbit, n-am sunat, nu ne-am auzit» este ca să pună o perdea de fum, nici Ciolacu, și nici Piedone, nu e omul care să nu intre în dialog dacă există un interes. Și eu sunt sigur că există acest interes, menținerea lui Piedone ca să se diminueze șansele lui Firea. Este vital pentru Ciolacu ca Piedone să rămână în competiție. (…)

E miza lui Ciolacu. El e cel care în mod cert este marele beneficiar al prezenței lui Piedone în competiție. Dacă doamna Firea câștigă Primăria Capitalei, Ciolacu se duce la Buzău să vadă dacă e în Moldova sau în regat. Categoric pierde partidul, nu-l iartă Firea”, a declarat fostul președinte al României.

George Jiglău, analist politic, a remarcat că scenariul propus de Traian Băsescu “este credibil”, dar nu este de acord că Marcel Ciolacu ar dori ca PSD să piardă alegerile pentru Primăria Capitalei.

“Mi se pare mai justificată cumva părerea asta a domului Băsescu legat de ambițiile doamnei Firea, care nu doar că are ambițiile pe care le-a avut întotdeauna de a urca în poziții publice, dar acum vine la pachet și cu o doză cred consistentă de dorință de revanșă față de ceea ce i s-a întâmplat în ultimele luni, inclusiv favorizat de ceea ce i s-a întâmplat de acțiunile și vorbele domnului Ciolacu de la momentul scandalului în care a fost implicată (n.r. scandalul «azilelor groazei»), când domnul Ciolacu s-a dezis oarecum public de doamna Firea, chiar dacă a lăsat cam de atunci o ușă, așa, întredeschisă (…)”, este de părere George Jiglău.

Marcel Ciolacu și “PSD ies rău” din cauza susținerii lui Cîrstoiu

George Jiglău a subliniat că Gabriela Firea, având în vedere ambiția sa și contextul actual, în cazul în care ar câștiga Primăria Capitalei, ar putea avea ambiții și mai mari. Este un fapt cunoscut de mult timp, iar Traian Băsescu este cel mai bun exemplu, că Primăria Capitalei poate fi o rampă de lansare către poziții politice superioare, a mai spus acesta.

Pericolul ar fi cu atât mai mare având în vedere că atât Marcel Ciolacu, cât și liderul PNL, Nicolae Ciucă, au puncte în minus în partid după episodul Cîrstoiu.

“Marcel Ciolacu personal și PSD ies rău, pentru că fie câștigă doamna Firea – și are probleme în raport cu ambițiile doamnei Firea, – fie nu câștigă și atunci va ieși și mai tare în evidență bâlba politică majoră legată de candidatura lui Cîrstoiu, ceea ce îl pune pe Ciolacu într-o poziție oarecum vulnerabilă”, a spus George Jiglău.

George Jiglău este de părere că o posibilă schimbare a liderului de partid ar putea avea loc începând de la finalul acestui an.

Conform unui sondaj recent realizat de Avangarde, la comanda Partidului Social Democrat (PSD), Gabriela Firea, candidata formațiunii, se clasează pe locul doi în intenția de vot pentru Primăria Capitalei, cu 24%, în timp ce actualul primar, Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită, conduce cu 31%.

Pe locul trei se situează Cristian Popescu Piedone, candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PPUSL), cu doar 20%, iar Sebastian Burduja, susținut de Partidul Național Liberal (PNL), obține 15%. Mihai Enache, reprezentantul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se plasează pe ultima poziție, cu 7%.

Întrebați despre schimbarea candidatului alianței PSD-PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu, 58% dintre respondenți au considerat că a fost o decizie bună. Traian Băsescu susține că există blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru a împiedica retragerea edilului de la Sectorul 5 din cursa pentru Primăria Capitalei.

- Advertisement -

Ultima oră

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! După dificultățile întâmpinate în obținerea șefiei...

Știri noi

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...