AcasăActualitateTraian Băsescu: "Nicușor Dan are șanse mari să câștige"

Traian Băsescu: “Nicușor Dan are șanse mari să câștige”

Publicat

Există perspective solide pentru Nicușor Dan să câștige competiția pentru Primăria Capitalei. Cristian Popescu Piedone nu pare dispus să se retragă și este probabil că va rămâne în cursă pentru a-i reduce șansele Gabrielei Firea. În același timp, conform opiniei fostului președinte Traian Băsescu, “Nicușor Dan are șanse mari să câștige”.

“Nicușor Dan are șanse mari să câștige”

Traian Băsescu a făcut aceste comentarii duminică, la un post de televiziune național, în urma publicării rezultatelor sondajului Avangarde, realizat după ce Gabriela Firea și Sebastian Burduja s-au alăturat cursei pentru Primăria Capitalei din partea PSD, respectiv PNL. Conform acestui sondaj, în ipoteza alegerilor viitoare pentru Primăria Municipiului București, Nicușor Dan ar obține 31% din voturi, Gabriela Firea ar acumula 24%, Cristian Popescu Piedone ar avea 20%, Sebastian Burduja ar obține 15%, iar Mihai Enache (AUR) ar primi 7% din voturi.

“E previzibil. Nu sunt cifre care să ne arunce în expectaţie – «vai ce e cu sondajul asta». Problema este unde se opreşte Firea, se opreşte înainte de maximul lui Nicuşor sau se opreşte peste. Sincer să fiu, nu cred că are şanse, sunt şapte procente de recuperat. Şapte procente de recuperat reprezintă mult.

Este însă o chestiune care poate să apară şi o să vă spun de ce nu o să apară. Retragerea totală a lui Piedone. Dacă rămâne la Capitală, pierde categoric. Şi aşa nu-l bătea pe Nicuşor, dar, mă rog, e uşor de spus după război. Trebuia să o spun înainte. Marea problemă e retragerea lui Piedone care încalecă lista de votanţi a doamnei Firea şi s-ar putea să fie atunci o luptă la milimetru între Nicuşor Dan şi Gabriela Firea”, potrivit predicțiilor lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu a sugerat că este puțin probabil ca Piedone să se retragă din cursă. Se presupune că va rămâne în competiție pentru a diminua șansele Gabrielei Firea. Băsescu a indicat că lui Ciolacu îi este teamă că, dacă Firea ar câștiga Primăria Capitalei, ar putea să îi dispute conducerea partidului. Băsescu a sugerat că ar fi în interesul lui Ciolacu să o înlăture pe Firea din această poziție, ținând cont de comportamentul ei, sugerând că ar fi potrivit să fie transferată într-o altă zonă pentru a-și consolida cunoștințele, fie că este vorba de Moldova sau de Regat.

“Am crezut că Marcel Ciolacu e un om bun”

El a adăugat că Marcel Ciolacu a orchestrat un “joc mârșav și nedrept”, menționând că este convins că insistența publică a lui Ciolacu – “n-am vorbit, n-am sunat, nu ne-am auzit” – este menită să creeze o diversiune. Băsescu a subliniat că nici Ciolacu, nici Piedone nu sunt tipuri care să nu intre în dialog dacă există un interes. El este ferm convins că există un interes ascuns în menținerea lui Piedone în cursă pentru a diminua șansele Gabrielei Firea.

“Ciolacu a făcut un joc mârşav şi nedrept, dacă vreţi. Spun asta în condiţiile în care eu îmi doresc din tot sufletul ca Firea să aibă parte de bătăi cât cuprinde, dar în ceea ce priveşte situaţia actuală, asta e situaţia doamnei Firea. Dacă se retrage Piedone câştigă sigur. O văd primar la cum arată cifrele azi, dar Piedone nu se va retrage pentru că este în înţelegere cu Ciolacu. Este vital pentru Ciolacu ca Piedone să rămână în competiţie”, a mai explicat Băsescu.

Fostul președinte al României a spus că inițial crezuse că Marcel Ciolacu este un om bun, dar după comportamentul său în legătură cu Cătălin Cîrstoiu și candidatura acestuia pentru Primăria Capitalei, a ajuns la concluzia că liderul PSD “e un merticar care le învârte, le zăpăceşte, ori la Bucureşti nu merge nici la PSD, nici la PNL”.

“Am crezut că Marcel Ciolacu e un om bun, dar când am văzut ce a făcut pentru locale, m-am lămurit că e o făcătură. (…) Ciolacu e un merticar care le învârte, le întoarce, le zăpăceşte, ori la Bucureşti nu merge nici la PSD, nici la PNL. Merticării d-astea provinciale cu care vine la Bucureşti, că aşa ai văzut tu că se face acolo.

La Bucureşti nu se face tot aşa.
Se face altfel, mai ales că aici sunt sectoarele care trăiesc zi de zi în parteneriat şi PSD şi PNL au primarii la sectoare. Ei se întâlnesc zilnic. Organizaţia de Bucureşti e extrem de puternică. N-ai cum să vii să îi plantezi un candidat adus peste noapte. Deci cred că a greşit Ciolacu”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a subliniat că Gabriela Firea, chiar și în cazul unei victorii la Primăria Capitalei, ar putea fi o posibilă candidată la alegerile prezidențiale.

“Pentru Ciolacu nu va fi bine nici dacă Firea va câştiga Capitala, nici dacă va pierde la scor mic, de două, trei procente, fiindcă atunci îi va sări organizaţia de Bucureşti în cap deoarece nu a lansat-o în cursă mai devreme”, a declarat Băsescu.

Fostul președinte a anticipat că în contextul actual al candidaților pentru Primăria Municipiului București, Nicușor Dan are perspective bune să câștige, iar Alianța Dreapta Unită se află într-o poziție favorabilă pentru a se apropia de PSD în ceea ce privește scorul electoral.

“Ca o concluzie, în actuala conformaţie, Nicuşor Dan are şanse mari să câştige şi există şanse foarte mari ca Alianţa Dreapta Unită să se apropie de PSD. Alianţa Dreptei Unite este o alianţă care creşte, n-a intrat în scădere după rearanjarea jocurilor”, a mai spus Traian Băsescu.

- Advertisement -

Ultima oră

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! După dificultățile întâmpinate în obținerea șefiei...

Știri noi

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...