Partidul condus de George Simion se află pe primul loc în preferințele tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cu un procent de 16%, în ceea ce privește alegerile parlamentare. Pe locurile următoare se află USR și PNL, la egalitate, ambele cu 14%, urmate de PSD cu 12%, iar S.O.S. România, sub conducerea Dianei Șoșoacă, cu 5%. Acestea sunt procentele totale. Însă, dacă ne referim doar la cei care au declarat că intenționează să voteze, AUR e partidul preferat acum de tineri, mai exact de 23% dintre tinerii care își exprimă intenția de a merge la vot.
AUR e partidul preferat acum de tineri
Rezultatele complete ale sondajului, comandat de organizaţia nonpartizană Tinerii Votează, vor fi prezentate publicului miercuri, 3 aprilie, începând cu ora 15:00, la Parlament. Evenimentul va fi onorat de prezenţa mai multor deputaţi, diplomaţi, reprezentanţi ai mediului academic, elevi şi studenţi. Acest set de date provine din luna martie a anului 2024. Studiul a fost realizat telefonic de către Institutul clujean IRES, la nivel naţional, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Marja de eroare asociată este de +/- 3,5%.
Conform cifrelor IRES, mai mult de jumătate dintre tinerii chestionați afirmă că vor merge “cu siguranță” la fiecare dintre cele patru runde de alegeri, în timp ce un sfert dintre respondenți declară că se vor prezenta la vot “cel mai probabil”.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale, se anticipează cea mai mare prezență la vot, cu 63% dintre tineri afirmând că vor merge la vot cu siguranță, în timp ce 24% vor vota “cel mai probabil”. Pentru alegerile europarlamentare și cele parlamentare, procentele celor două categorii însumează 83%, iar pentru cele locale – 89%, conform datelor IRES.
Datele Biroului Electoral Central arătau că la scrutinul pentru Parlament din decembrie 2020, doar 25% dintre tinerii înscriși pe listele electorale au votat, înregistrând cea mai scăzută prezență din ultimii 4 ani. În timpul alegerilor europarlamentare anterioare, din mai 2019, s-a observat o prezență la vot de 43,2% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, conform datelor Consiliului Tineretului din România.
Reacții din mediul politic și academic
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) domină clasamentul în ceea ce privește intenția de vot la alegerile parlamentare, în care PSD și PNL sunt măsurate separat. Astfel, 16% dintre tinerii chestionați au declarat că intenționează să voteze cu AUR, clasându-se pe primul loc în preferințele lor. Pe locul doi în preferințele tinerilor se află USR și PNL, la egalitate cu 14%. PSD ar acumula 12% din voturile tinerilor. Pe locul patru se situează partidul S.O.S. România, cu un scor de 5%.
Procentul tinerilor indeciși este mai mic decât la alegerile europarlamentare, 12% dintre aceștia afirmând că nu s-au hotărât încă asupra opțiunii de vot. Cercetarea realizată de IRES a stârnit reacții atât din mediul politic, cât și din societatea civilă.
“Cât timp AUR este un partid acceptat în democraţia românească, trebuie să acceptăm şi faptul că pot să fie oameni, chiar tineri, chiar cu şcoală, care se regăsesc în mesajul lor. A-i demoniza e o mare greşeală”, este de părere Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai.
AUR e partidul preferat acum de tineri datorită “modului de a comunica”, este de părere Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte USR.