Conform informațiilor obținute din surse politice, sunt vehiculate anumite nume în ceea ce privește alegerile europarlamentare programate pentru luna iunie a anului 2024. În paralel, discuțiile privind candidații pentru funcția de primar al Capitalei au început să prindă contur, fiind posibil ca atât PSD, cât și PNL să ia în considerare și candidați independenți, renunțând la opțiunile anterioare.
Deși nu există încă o confirmare oficială a acestor nume, ele sunt în prezent subiectul dezbaterilor și analizelor în cadrul alianței. PSD și PNL pregătesc lista pentru europarlamentare, și există posibilitatea ca lista comună de candidați să fie deschisă de către un “independent”, iar un nume vehiculat pentru această poziție este Ramona Chiriac. Deși anterior a refuzat ofertele PSD, sursele politice sugerează că ar putea să considere în prezent o astfel de propunere, având în vedere participarea PNL la această alianță politică.
PSD și PNL pregătesc lista pentru europarlamentare
În cadrul dialogului dintre reprezentanții PSD și PNL privind susținerea unui candidat “independent” pentru a deschide lista pentru alegerile europarlamentare, au fost avansate și alte nume, printre care Cristina Bâtlan, fondatoarea Musette, canotoarea Elisabeta Lipă și Oana Gheorghiu, membră fondatoare a Asociației “Dăruiește Viață”.
Iată lista completă a persoanelor vehiculate pentru a fi susținute de PSD-PNL la alegerile europarlamentare din iunie 2024, pe lângă un candidat independent: Mihai Tudose (PSD); Rareș Bogdan (PNL); Claudiu Manda (PSD); Dan Motreanu (PNL); Victor Negrescu (PSD); o femeie (PNL); Vasile Dâncu (PSD); Siegfried Mureșan (PNL); Maria Grapini (PUSL, susținută de PSD); o femeie (PNL); Alexandru Rafila (PSD); Daniel Buda (PNL); Simona Bucura (PSD); Dragoș Benea (PSD); Vasile Blaga (PNL); Titus Corlățean (PSD); Gheorghe Cârciu (PSD) și Gheorghe Falcă (PNL).
Gabriel Andronache, liderul Grupului parlamentar al deputaților PNL, a declarat că lista pentru alegerile europarlamentare trebuie depusă în jurul datei de 11 aprilie, în timp ce pentru alegerile locale termenul limită este până la sfârșitul lunii martie.
Dezbatere intensă în jurul alegerilor pentru Primăria Capitalei
În același timp cu alegerile europarlamentare, coaliția a decis să organizeze și alegerile locale. În acest scenariu, partidele din coaliție își vor prezenta candidații proprii, cu excepția localităților unde primăriile sunt conduse de membri ai USR, iar niciunul dintre partidele coaliției nu dispune de un candidat cu șanse mari de a câștiga.
În ceea ce privește candidații PSD și PNL pentru funcția de primar general al Capitalei în alegerile din 2024, numele sunt cele care au fost deja vehiculate, adică Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL). Unele surse politice indică faptul că în cadrul coaliției există intenția ca PNL să propună un candidat independent.
Printre liberali au fost menționate numele lui Dragoș Anastasiu de la Eurolines și al lui Dan Ostahie, CEO al Altex. De asemenea, liberalii au comandat mai multe sondaje pentru a evalua notorietatea unor oameni de afaceri precum Dragoș Anastasiu sau Dan Ostahie. Există discuții și despre posibilitatea ca liberalii să îl susțină pentru funcția de primar general pe Raed Arafat, actual secretar de stat.
În timp ce PSD și PNL pregătesc lista pentru europarlamentare, în Parlament au fost inițiate modificări legislative pentru a ajusta calendarul electoral. Senatorii au adoptat o inițiativă a UDMR prin care data alegerilor pentru șeful statului să poată fi devansată cu 90 de zile față de expirarea mandatului. Deputații urmează să voteze în zilele următoare aceste modificări care vor permite primarilor aleși în iunie să își preia mandatele abia în septembrie.