Marcel Ciolacu dă vina pe greaua moștenire pentru măsurile fiscale excepționale pe care le va lua Guvernul spunând că au existat guverne anterioare care au luat măsuri greșite.
Premierul Marcel Ciolacu a început să dea vina pe greaua moștenire și a afirmat faptul că măsurile fiscale excepționale pe care le va lua Guvernul sunt cauzate, în mare măsură, de fosta guvernare. Liderul social democrat punctează faptul că sunt măsuri care trebuiesc luate pentru a nu exista tăieri de Fonduri Europene.
Vă aducem aminte faptul că economia din România se află în prăpastie pentru că toate domeniile dau semnale de slăbiciune, inclusiv piața imobiliară.
Marcel Ciolacu despre măsurile fiscale excepționale
Într-o intervenție video, premierul Marcel Ciolacu explică de ce s-au ajuns la asemenea măsuri fiscale excepționale dând vina pe fostele guvernări. Ba mai mult, premierul a vorbit că ideal ar fi fost ca noile măsuri să fi fost puse pe masa Coaliției încă din ianuarie 2023.
” Este pentru prima oară când un Guvern al României își asumă o astfel de abordare. Am pornit în 2019 cu o datorie publică de 39 de miliarde și am avut după 2 guvernări nefecite, am avut o guvernare bună și am ajuns la un deficit de 9,2%.
Sunt multe măsuri care se iau și mi-aș fi dorit să fi fost luate atunci când existau primele semnale (…) Nu pot să nu regret că aceste măsuri nu s-au discutat din urmă cu câteva luni, încă din perioada februarie- martie. Poate că măsurile trebuiau luate mai devreme. ” a explicat premierul Nicolae Ciucă potrivit stiripesurse.ro.
Ciolacu a dezvăluit faptul că nu există nicio șansă că România să intre în recesiune, dar că este foarte puțin probabil ca țara să se încadreze în deficitul pe care și l-au asumat pentru anul curent. De altfel, Ciolacu a vorbit și despre sporurile nejustificare care există la acest moment în aparatul bugetar, sporuri care, în marea lor parte, nu pot fi justificate.
România se împrumută cu sume record
O altă informație care a ajuns publică este gradul de împrumut pe care România îl are în acest moment. Vorbim de peste 180 de miliarde de lei pentru anul 2023, lucru care înseamnă un nivel record. Analiștii economici au punctat faptul că nici măcar pe vreme de război, țara nu s-a împrumutat la acest nivel.
În altă ordine de idei trebuie să punctăm câteva măsuri economice pe care Guvernul le va implementa de la 1 septembrie. Vorbim despre o creștere a taxelor pentru profesiile liberale, o creștere a impozitului pentru dividente și o cotă de impozitare pe cifra de afaceri. Ultima dintre ele este, poate, cea mai dură măsură impusă de autorități pentru că există șanse reale ca un angajator să plătească mai multe taxe decât profitul înregistrat.
O altă noutate ce va ajunge la adoptare este eliminarea voucherilor de vacanță pentru bugetarii care au salarii de peste 10.000 de lei brut. Bugetarii vor fi afectați și de mai multe restructurări pentru că Guvernul și-a produs reducerea numărului de secretari de stat, reducerea numărului de membri din Consiliile de Administrare a societăților cu capital de stat, dar și comasarea mai multor instituții. În încheiere trebuie să punctăm că Marcel Ciolacu nu este un politician atipic pentru că ”greaua moștenire” a fost imputată tuturor guvernelor anterioare.