AcasăActualitateKlaus Iohannis visează la un post la NATO! Cum și-ar împărți PSD...

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european

Publicat

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! După dificultățile întâmpinate în obținerea șefiei NATO, Klaus Iohannis pare că-și îndreaptă atenția către alte funcții la nivel european. PNL și PSD par să își împartă pozițiile la nivelul Uniunii Europene în funcție de ceea ce reușește să obțină șeful statului.

Klaus Iohannis visează la un post la NATO!

Surse politice indică faptul că Iohannis le-ar fi comunicat liberalilor că, indiferent de rezultatul negocierilor pentru funcția de secretar general al NATO, el va obține o funcție la nivelul Uniunii Europene. Potrivit unor scenarii discutate, aceasta ar putea fi funcția de înalt reprezentant pentru apărare, o poziție nou creată, cu rang de vicepreședinte al Comisiei Europene, conform sursei menționate.

Alte voci sugerează că președintele Klaus Iohannis ar putea fi luat în considerare ca posibil înlocuitor al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Totuși, toate aceste aspecte par să fie strâns legate de rezultatul alegerilor europarlamentare. Mai mult, funcțiile României de după aceste alegeri sunt supuse negocierilor între PSD și PNL, în funcție de evoluția parcursului lui Iohannis. Astfel, președintele Klaus Iohannis ar fi ajuns la un acord cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pentru două scenarii.

În cazul în care alianța ar obține un scor semnificativ la alegerile europarlamentare, există posibilitatea să prezinte un candidat comun la alegerile prezidențiale, iar acest candidat ar putea fi din partea PSD. În situația în care PSD ar susține candidatura președintelui Klaus Iohannis pentru o funcție la nivelul Uniunii Europene, PNL ar urma să primească poziția de premier, precum și cea de șef al Senatului. În ceea ce privește implicarea lui Iohannis în NATO, acesta a anunțat că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Potrivit agențiilor internaționale de presă, contracandidatul său pentru această funcție este premierul olandez Mark Rutte.

Anunțul candidaturii lui Iohannis confirmă speculațiile legate de planurile sale pentru momentul în care își va încheia mandatul de șef al statului român în toamnă, după două mandate, conform comentariilor DPA. Premierul olandez Mark Rutte, care de asemenea se retrage din politică la nivel național, este considerat favorit pentru poziția respectivă. În vârstă de 57 de ani, Rutte era singurul candidat până acum pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care a condus Alianța Nord-Atlantică din 2014 și care urmează să demisioneze în septembrie. Deși prim-ministrul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins și-au exprimat inițial interesul, se pare că au renunțat să mai candideze.

În prezent, România este reprezentată în NATO de Mircea Geoană

Rutte beneficiază de sprijinul unor țări precum SUA, Germania, Marea Britanie și Franța, însă Ungaria a anunțat că va folosi dreptul de veto împotriva candidaturii olandezului din cauza criticilor sale anterioare la adresa guvernului ultranaționalist de la Budapesta. Alte țări, cum ar fi Bulgaria, Turcia și chiar România, au respins de asemenea candidatura lui Rutte, așa cum amintește EFE. Cu toate acestea, Turcia și-a schimbat ulterior poziția.

România și alte state est-europene au solicitat o reprezentare sporită în structurile NATO, în special într-un moment în care securitatea regională este sub amenințarea agresiunii ruse în Ucraina. România a alocat 2,5% din PIB pentru apărare în acest an și a inițiat un program ambițios de modernizare prin achiziționarea de avioane de luptă americane F-35, considerate cele mai moderne din lume. Fiind în prima linie de la invazia rusă în Ucraina, Bucureștiul poate valorifica eforturile depuse în ultimii doi ani pentru modernizarea apărării.

Având granițe comune cu Ucraina și Republica Moldova (un stat non-NATO) la Marea Neagră, România are acum o importanța strategică, odată cu izbucnirea războiului. Cu sprijinul țărilor aliate, România a dezvoltat un centru regional de instruire pentru piloții americani de vânătoare F-16. Ucraina, care afirmă că are nevoie de aceste avioane pentru a contracara armata rusă, va trimite personal acolo în lunile următoare. În total, peste 5.000 de soldați NATO sunt desfășurați în România, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare prezență de forțe aliate din regiunea sud-estică a Europei. Franța este națiunea cadru pentru misiunea Eagle, care își propune să protejeze teritoriul Alianței împotriva oricărui posibil atac rusesc.

Procesul de alegere a secretarului general al NATO, funcție rezervată unui european, necesită un consens unanim din partea celor 32 de state membre. Posibila alegere a lui Iohannis ar marca o etapă istorică, deoarece ar fi primul lider est-european care ar ocupa cea mai înaltă poziție în cadrul alianței, conform EFE. În prezent, România este reprezentată la nivel înalt în cadrul NATO de Mircea Geoană, secretar general adjunct. Klaus Iohannis visează la un post la NATO și a anunțat că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, asumându-și această candidatură în numele României. Acesta a subliniat că “este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”.

- Advertisement -

Ultima oră

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...

Data alegerilor prezidențiale 2024. Premierul a făcut marele anunț

Ședința de coaliție de miercuri seară, 19 iunie 2024, convocată pentru stabilirea datei în...

Știri noi

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...