Klaus Iohannis a mințit în SUA! Nicu Fălcoi, vicepreședintele Adunării Parlamentare NATO, a remarcat că, în ciuda angajamentului anterior de a aloca cel puțin 2%, ba chiar 2,5% din Produsul Intern Brut pentru sectorul militar, România pare să fi îndeplinit această promisiune doar formal. Conform declarațiilor sale, în ultimii trei ani, cheltuielile efective pentru apărare au fost situate între “1,6 – 1,7%” din PIB.
Klaus Iohannis a mințit în SUA
Fălcoi a subliniat că președintele Klaus Iohannis a prezentat în Statele Unite o imagine îmbunătățită, în timp ce realitatea în ceea ce privește înzestrarea forțelor armate este una îngrijorătoare.
“În locul minciunilor, Iohannis ar trebui să se ţină de promisiunile făcute aliaţilor NATO, mai ales în condiţiile în care avem un război la graniţă şi ar trebui să ne preocupe mai mult securitatea naţională.
Industria noastră de apărare este la pământ din cauza politrucilor şi a incompetenţilor care au condus-o de-a lungul anilor. Aşa se întâmplă când avem un şef al statului care a stat mai mult prin vacanţe de lux şi ale cărui preocupări principale par să fie amenajarea, din bani publici, a palatului în care se va retrage după predarea mandatului şi găsirea unui job, dacă se poate, la şefia NATO”, a declarat vicepreşedintele Adunării Parlamentare NATO.
El a remarcat că președintele României se exprimă fără ezitare, chiar și în situații delicate, menționând că acesta a făcut afirmații privind bugetul pentru apărare al țării cu o siguranță aparentă. După întâlnirea cu președintele SUA, Iohannis a subliniat că România se află într-o poziție excelentă, sugerând că alocă 2,5% din PIB pentru apărare. În contrast, datele oficiale publicate de NATO arată că cheltuielile pentru apărare în 2023 au fost doar de 1,6% din PIB. Vicepreședintele Adunării Parlamentare a NATO a remarcat că bugetul pentru apărare a înregistrat o scădere semnificativă, în timp ce deficitul bugetar a crescut constant în ultimii ani.
“Să nu uităm nici de premierul Ciolacu, care a luat şapte miliarde de lei de la înzestrarea Armatei şi i-a dus în Fondul de rezervă, din care a împărţit discreţionar, aşa cum i-au dictat lui socotelile politice, nicidecum corect şi în interesul românilor”, a adăugat Fălcoi.
România se plasează sub pragul minim de 2% din PIB
În timpul unei vizite în Washington, președintele Klaus Iohannis a afirmat că “România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru Apărare”. Această declarație a fost făcută în urma unei întrebări legate de necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare a țării, în contextul discuțiilor despre majorarea acestora în rândul statelor membre NATO, mai ales în lumina conflictului din Ucraina.
România alocase în anul 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, conform unui raport oficial al NATO. Această cifră este mult sub promisiunea făcută de președintele Klaus Iohannis, care indica 2,5% din PIB. Acest nivel de cheltuieli plasează România sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De menționat este faptul că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB). Klaus Iohannis a mințit în SUA iar aceste date subliniază discrepanța între promisiunile politice și realitatea cheltuielilor efective pentru apărare în țară.