AcasăActualitateE tragedie mare în Coaliția de guvernare: Nu strâng 50% din voturi

E tragedie mare în Coaliția de guvernare: Nu strâng 50% din voturi

Publicat

E tragedie mare în Coaliția de guvernare după ce, în urma ultimului sondaj realizat de INSCOP, a reieșit că aproximativ de 43,7% dintre români intenționează să voteze cu coaliția PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, pe liste comune. Această intenție de vot este cu aproximativ 5 procente mai mică față de scorurile înregistrate de cele două partide adunate în urma sondajului publicat la finalul lunii ianuarie, înainte ca PSD și PNL să anunțe formarea unei liste comune de candidați pentru Parlamentul European.

Pe de altă parte, se observă o ușoară creștere față de finalul lunii ianuarie în cazul AUR și Alianței Dreapta Unită, formațiunea condusă de George Simion depășind alianța dintre USR, PMP și Forța Dreptei și atrăgând peste 20% dintre persoanele intervievate în cadrul sondajului.

E tragedie mare în Coaliția de guvernare. Mai puține voturi în urma alianței

Analistul politic Ion M. Ioniță și consultantul politic Adrian Zăbavă acestprocentaj nu este deloc surprinzător. Ion M. Ioniță consideră că cele două formațiuni pierd fiecare din voturi în urma acestei alianțe electorale.

“Sondajul acesta arată că, într-adevăr, în politică aritmetica nu funcționează, așa cum suntem obișnuiți, pentru că poți să aduni scorurile separate, dar rezultatul n-o să fie suma aritmetică a celor două partide”, a transmis Ion Ioniță.

Acesta a precizat faptul că electoratul celor două partide s-a obișnuit cu antagonismul dintre PSD și PNL în decursul timpului, ceea ce înseamnă că mulți nu se vor mai identifica în noua structură creată de lista comună a celor două partide.

“Noua formațiune rezultată din această decizie de a merge în alegeri pe liste comune nu va fi ceea ce înseamnă adunarea scorurilor celor două partide luate separat. Funcționează ca o altă structură politică și atunci unii dintre alegătorii celor două partide nu se vor mai regăsi în această nouă structură.

Gândiți-vă că sunt liberali care nu vor să voteze cu PSD, sunt pesediști care nu vor să voteze cu liberali. Era de așteptat acest lucru – cele două partide să aibă 50% separat, dar adunate să nu facă atât. S-a întâmplat de fiecare dată când am avut de-a face cu astfel de coaliții”, a adăugat analsitul politic.

În ceea ce privește intenția de vot pentru AUR, analistul este de părere că bazinul electoral al AUR va rămâne același, atâta timp cât nu se întâmplă o criză majoră care să propulseze formațiunea lui Simion.

“Este acest electorat cam 25-30% luați toți la un loc. Poate ceva mai mult de 30%, dar aici sunt foarte multe grupuri. Ați văzut că au apărut mai multe partide de factură naționalist și anti-europeană. Este și rivalitatea dintre Simion și doamna Șoșoacă, deci cam acesta este bazinul, dacă nu se întâmplă ceva grav, pentru că știți foarte bine că în momente de criză acest bazin crește”, a mai spus Ioniță.

Ion M. Ioniță a folosit ca exemplu ascensiunea PRM-ului (Partidul România Mare) condus de Vadim Tudor în anul 2000, care a avut loc după criza economică severă din anii 1990. El susține că acest fenomen al creșterii popularității unor partide în contextul unei crize se mai întâmplă și în prezent, și nu numai la noi în țară.

Ce procentaje indică sondajul

Consultantul politic Adrian Zăbavă spune că PSD și PNL știau că scorul lor cumulat ar fi fost mai mic, dar sperau că scorul înregistrat la alegerile locale, respectiv 30% pentru PSD și 25% pentru PNL, va trage în sus și votul politic de la alegerile europarlamentare.

El nu este convins că diferența va fi atât de mare, adică 12 procente în plus la votul politic al celor două partide la nivelul consiliilor locale sau județene, față de alegerile europarlamentare. Zăbavă susține că nu vor fi diferențe semnificative între votul pentru primari, consilii județene, locale și cel de la alegerile europarlamentare.

“Pe această idee au mers PSD și PNL când au decis comasarea și listele comune până la urmă. Cât va fi diferența între cele două scrutine, rămâne de văzut. O diferență va exista, dar nu atât de mare pe cât o relevă sondajul INSCOP”, a explicat Adrian Zăbavă.

PSD și PNL ar obține 43,7% din sufragii la scrutinul pentru Parlamentul European, în timp ce AUR ar înregistra 20,6%, iar Alianța Dreapta Unită ar obține 13,7%, conform datelor furnizate de un sondaj realizat de INSCOP și publicat în ziua de miercuri, 6 martie. În privința votului pentru administrația locală, PSD ar acumula 30,6%, în timp ce PNL ar obține 25,6%, iar AUR și Alianța Dreapta Unită ar înregistra, respectiv, 17,4% și 9,8%.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, observă că alianța PSD-PNL strânge 43,7% din preferințele electoratului la alegerile europarlamentare, o scădere de aproximativ 5 procente în comparație cu suma voturilor obținute de cele două formațiuni în sondajul INSCOP din luna precedentă. E tragedie mare în Coaliția de guvernare, după ce doar o treime din cei intervievați consideră favorabilă candidatura comună a PSD și PNL la Parlamentul European și separată la alegerile locale, iar 51,3% dintre respondenți au o părere proastă despre coaliție.

- Advertisement -

Ultima oră

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...

Data alegerilor prezidențiale 2024. Premierul a făcut marele anunț

Ședința de coaliție de miercuri seară, 19 iunie 2024, convocată pentru stabilirea datei în...

Știri noi

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...