AcasăActualitateMarcel Ciolacu minte cu nerușinare: "Vom avea Schengen terestru în 2024!"

Marcel Ciolacu minte cu nerușinare: “Vom avea Schengen terestru în 2024!”

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat la un post de televiziune național, în seara de luni, 4 martie, că vom avea Schengen terestru în 2024, și că vizele pentru SUA vor fi eliminate până la sfârșitul anului 2025. De asemenea, a garantat că în 2026 țara va adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), una dintre cele mai importante organizații economice din lume.

Ciolacu garantează că vom avea Schengen terestru în 2024

Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor România nu va mai avea nevoie de vize pentru America, iar în 2026 țara va deveni membră a OCDE. El a subliniat că acesta este proiectul de țară al PSD și că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv.

“În momentul în care am intrat la OECD, România va fi alături de toate statele dezvoltate din lume, nimeni nu va mai întoarce România din drumul ei, vor veni cele mai mari investiții. Se face upgrade la 2-3 luni, ca să fim alături de toate statele dezvoltate, acesta este viitorul”, a garantat premierul Marcel Ciolacu.

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate în seara de 30 decembrie 2023, pentru admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierile aeriene și maritime. În prezent, nu există un calendar stabilit pentru includerea frontierelor terestre.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat, împreună cu Bulgaria și România, două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor și migrației. Aceste cadre de cooperare sunt construite pe baza succesului implementării de către cele două țări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil și returnare, inițiate în martie 2023. Ele facilitează tranziția de la soluții ad-hoc la soluții durabile, conform comunicatului de presă al Executivului european.

Prin acordurile de cooperare stabilite, cele două state s-au angajat să-și intensifice eforturile comune europene în ceea ce privește securitatea frontierelor externe și gestionarea migrației. În mod deosebit, se va acorda o atenție deosebită susținerii măsurilor consolidate în gestionarea frontierelor, azilului și primirii, în cadrul sistemului de returnare și în cooperarea polițienească consolidată în zona Schengen.

Cadrele de colaborare au luat în considerare faptul că regulile Schengen vor fi pe deplin valabile în Bulgaria și România, iar de la 31 martie 2024, controalele la granițele aeriene și maritime interne vor fi eliminate. Acestea includ și inițiative pentru consolidarea cooperării continue între statele membre, inclusiv în ceea ce privește colaborarea polițienească, pentru a face față provocărilor transfrontaliere.

Bulgaria și România pot solicita fonduri suplimentare

Potrivit unor surse, comisia a introdus o nouă acțiune de finanțare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor și politica de vize 2021-2027, oferind 85 de milioane de euro pentru consolidarea capacităților naționale la granițele externe ale Uniunii Europene. În urma acestei inițiative, Bulgaria și România pot solicita fonduri suplimentare pentru a îmbunătăți sau a-și moderniza sistemele actuale de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziționa mijloace de transport, inclusiv cele echipate cu tehnologie termovizuală, și pentru echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mișcării și cele cu termoviziune, precum și pentru modernizarea sistemelor.

Reuniunile Comitetului de Conducere cu Bulgaria și România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile stabilite în cadrul cadrelor de cooperare. La aceste reuniuni vor participa Comisia Europeană, agențiile UE, inclusiv Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol, precum și cele două autorități naționale.

În martie 2023, Comisia Europeană a demarat două proiecte-pilot în colaborare cu Bulgaria și România. În octombrie 2023, la șase luni de la începerea acestor proiecte-pilot, Comisia a efectuat o analiză a progresului. Au fost înregistrate rezultate concrete, ilustrând bune practici în ceea ce privește procedurile accelerate de azil, returnările eficiente, gestionarea frontierelor și colaborarea consolidată cu țările vecine.

Astfel, Marcel Ciolacu ne garantează că vom avea Schengen terestru în 2024, după ce, la sfârșitului anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate pentru admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, din martie 2024.

- Advertisement -

Ultima oră

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...

Data alegerilor prezidențiale 2024. Premierul a făcut marele anunț

Ședința de coaliție de miercuri seară, 19 iunie 2024, convocată pentru stabilirea datei în...

Știri noi

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...