AcasăActualitateContinuă scandalul în Coaliție: PSD vrea candidat unic la președinție. Liberalii nici...

Continuă scandalul în Coaliție: PSD vrea candidat unic la președinție. Liberalii nici nu vor să audă de asta!

Publicat

Scandalul în Coaliție continuă după cele mai noi declarații ale lu Alexandru Muraru. Vicepreședintele PNL afirmă că blocajul legat de subiectul comasării alegerilor a survenit din cauza cererii PSD de a forma un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, precum și o alianță electorală, o propunere pe care liberalii o resping.

Continuă scandalul în Coaliție. “PSD a venit cu pretenţii nejustificate”

Alexandru Muraru a subliniat că, în esență, coaliția are proiecte comune, dar nu împărtășește idealuri comune. Acesta a declarat că perspectivele și “matricea de gândire” a liberalilor nu coincid cu cea a social-democraților, fără a se referi doar la obiectivele viitoare, ci și la întreaga istorie de 34 de ani. A conduce împreună nu înseamnă automat că există idealuri comune, în viziunea acestuia. În final, această coaliție de guvernare s-a format într-unul dintre cele mai dificile momente pentru România, având că principal obiectiv menținerea guvernării și a stabilității în țară, a mai adăugat Muraru.

Deputatul a vorbit despre ce a provocat stagnarea negocierilor dintre PNL și PSD. Muraru a adăugat că, în momentul în care au început negocierile, mesajul PNL a fost clar, și anume că nu este în interesul direct al României că cele cinci scrutine, cu patru tipuri de alegeri, “să aibă loc într-o perioadă atât de vulnerabilizată”. Acesta a menționat că nouă state din cele 27 din UE organizează alegeri comasate pe 9 iunie, sau în același weekend în care statele europene organizează alegeri europarlamentare. Argumentele, precum cele legate de costuri, au fost prezentate și în discuția cu membrii din PSD.

“Aceste lucruri au evoluat bine, până acum o săptămână şi jumătate, când PSD a venit cu pretenţii nejustificate, legate şi de un candidat comun la prezidenţiale şi despre un proiect legat de o alianţă electorală, cu liste comune şi altele. Sigur, pretenţia noastră a fost aceea de a ne rezuma în primul rând la comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale şi de a discuta eventual de unele candidaturi doar în judeţe unde nici PSD şi nici PNL nu au candidaturi comune pentru alegerile locale”, a precizat deputatul.

Muraru a fost întrebat dacă PNL și PSD doresc comasarea pentru binele alegătorilor sau pentru a-și crește șansele la alegeri.

“Nu, PSD dacă insistă cu acest lucru (un candidat comun la Preşedinţie-n.r.), vă spun că nu se va putea merge mai departe, pentru că negocierea candidatului la prezidenţiale este un fapt nenegociabil pentru PNL.

Vă spun că acest lucru (comasarea-n.r.) este în interesul alegătorilor, pentru că vă creşte prezenţa la vot, unificarea alegerilor locale, comasarea cu alegerile europarlamentare vă creşte în mod automat prezenţa la vot şi PNL este pregătit în orice scenariu de alegeri, fie că vorbim de alegeri la termen, europarlamentare sau locale sau alegeri parlamentare sau prezidenţiale”, a răspuns vicepreședintele PNL.

“Mai mult despre guvernare, mai puțin despre comasare!”

Mai mulți reprezentanți ai PSD au atribuit celor din PNL presiunea legată de întreaga discuție despre comasare. Senatul Daniel Zamfir a subliniat că pentru PSD comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare nu reprezintă o prioritate. A menționat că discuțiile și presiunea au început imediat după ce Marcel Ciolacu a rezolvat problemele fermierilor și transportatorilor. Acesta a adăugat că în acea perioadă colegii de la PNL erau răciți, la propriu, și nu doreau să facă o coaliție. Însă acum, în fiecare zi, se discută despre formarea unei coaliții și despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Și fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a criticat liberalii pentru faptul că se concentrează exclusiv pe comasare.

“Mai mult despre guvernare, mai puțin despre comasare! Să fie foarte clar, PSD nu a cerut niciodată organizarea unei ședințe de coaliție pentru comasare! Știți ce nu am văzut eu în ultimele luni, privitor la solicitările colegilor noștri de guvernare de a organiza ședințe de coaliție?

Nu am văzut ca în perioada critică a discuțiilor cu agricultorii și transportatorii, atunci când oamenii își strigau problemele în stradă, să ceară cineva de la PNL organizarea unei ședințe de coaliție. Deasemenea, nu am văzut să ceară PNL ședință de coaliție pentru a discuta de ce o parte a sindicatelor din sănătate au fost în stradă”, a postat ministrul Muncii pe Facebook, în contextul în care scandalul în Coaliție continuă.

- Advertisement -

Ultima oră

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...

Data alegerilor prezidențiale 2024. Premierul a făcut marele anunț

Ședința de coaliție de miercuri seară, 19 iunie 2024, convocată pentru stabilirea datei în...

Știri noi

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...