Pe măsură ce China a intrat în deflație, economiștii consideră că este un eveniment periculos. Indicele prețurilor de consum din China a înregistrat luna trecută o valoare negativă pentru prima dată în ultimii mai bine de doi ani, reflectând impactul încetinirii consumului intern și punând în dificultate procesul de redresare economică. Acest indice, care reprezintă indicatorul principal al inflației, a înregistrat o scădere de 0,3% în luna iulie, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS), conform informațiilor din Le Figaro.
Economia din China suferă iar guvernul comunist de la Beijing a promis mai multe măsuri economice care să ducă la o redresare a situației.
China are deflație! Ce înseamnă acest lucru și de ce este periculos
După o perioadă de inflație zero în luna precedentă, în China, analiștii intervievați de Bloomberg anticipaseră o scădere a prețurilor, însă într-o măsură mai accentuată (-0,4%).
Deflația reprezintă opusul inflației, adică o diminuare a prețurilor pentru bunuri și servicii. Deși la prima vedere ar putea părea că aduce beneficii puterii de cumpărare, deflația de fapt constituie o amenințare pentru economie. În loc să cheltuiască, consumatorii își amână achizițiile în speranța unor noi scăderi de prețuri. Această tendință conduce la o scădere a cererii, obligând companiile să reducă producția, să înghețe angajările sau să recurgă la disponibilizări și să accepte reduceri suplimentare pentru a-și epuiza stocurile, ceea ce are un impact negativ asupra profitabilității lor, deoarece costurile rămân neschimbate. Economiștii descriu acest fenomen ca pe o spirală descendentă sau un cerc vicios al declinului economic.
China a experimentat o perioadă scurtă de deflație la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, determinată de prăbușirea prețului la carne de porc, care este cea mai consumată carne în țară. Ultima dată când un astfel de fenomen a avut loc a fost în 2009.
Criza din sectorul imobiliar principala cauză pentru deflație în China
Cu toate acestea, mulți analiști sunt îngrijorați că această perioadă de deflație ar putea fi mai prelungită de această dată, mai ales într-un moment în care motoarele principale ale creșterii economice din China se confruntă cu dificultăți, iar rata șomajului în rândul tinerilor a atins un nivel record de peste 20%. Criza din sectorul imobiliar, care a reprezentat o parte semnificativă a PIB-ului Chinei timp de multă vreme, este considerată ca fiind “principalul” factor al acestei perioade de “șoc deflaționist”, potrivit economistului Andrew Batson de la Gavekal Dragonomics.
De asemenea, exporturile, care reprezintă o altă forță motrice importantă pentru creșterea Chinei, se confruntă cu dificultăți. Datele oficiale publicate recent arată că exporturile au înregistrat în luna iulie cea mai semnificativă scădere anuală (-14,2%), fiind afectate de cererea slabă din străinătate. Această situație are un impact direct asupra a zeci de mii de întreprinderi, care funcționează acum la o rată mai redusă. În mod consecvent, indicele prețurilor de producție a continuat să se contracte în luna iulie (-4,4%), marcând a zecea lună consecutivă de scădere, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS). Acest indice măsoară costurile bunurilor produse în fabrici și oferă o indicație despre sănătatea economiei. Prețurile mai reduse la nivelul producătorilor se traduc în marje mai mici pentru companii.