După ce România și-a obținut dreptatea în instanță în litigiul cu compania canadiană Gabriel Resources, au fost făcute acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu în cazul “Roșia Montană”. Premierul a ales să adopte o atitudine mai rezervată în declarații. În seara zilei de 8 martie, acesta a transmis un mesaj simplu prin intermediul rețelei sociale Facebook, în care a mulțumit echipei de avocați și a subliniat importanța evitării jefuirii țării, așa cum s-a întâmplat în cazul vaccinurilor.
Acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu în cazul “Roșia Montană”
Sâmbătă dimineața, premierul s-a aflat la Iași, unde a fost acuzat de manipularea bursei împreună cu ministrul Finanțelor, continuând să adopte o atitudine precaută în legătură cu dosarul Roșia Montană.
În cadrul întâlnirii de la Iași, jurnaliștii l-au întrebat pe Marcel Ciolacu cum reacționează la acuzația conform căreia ar fi manipulat bursa prin declarațiile publice referitoare la necesitatea plății de despăgubiri de 6 miliarde de euro către compania Gabriel Resources. Ciolacu s-a arătat deranjat și revoltat de această întrebare.
“Nu le este rușine? Că în această zi istorică, în care avocații angajați de guvern câștigă un astfel de proces aproape pierdut, eu să fiu luat la întrebări, cum că de ce nu las datorii României?”, a răspuns Marcel Ciolacu.
Acesta și-a exprimat satisfacția vizavi de faptul că nu lasă o povară financiară pentru generațiile viitoare și a subliniat capacitatea administrativă a României de a gestiona un proces care părea inițial pierdut. După săptămâni întregi în care s-a sugerat că România va pierde procesul cu compania canadiană Gabriel Resources, Marcel Ciolacu își susține acum poziția, declarând că nu a avut acces la nicio informație privind acest proces și că nu i s-au furnizat date de către avocați, deoarece nu ar fi avut dreptul să primească astfel de informații.
“Eu nu am dat nicio informație, nu am dat nimic care să influențeze procesul. Am spus clar că toate informațiile, toate documentele vor fi puse la dispoziția presei când se finalizează procesul”, le-a răspuns Ciolacu jurnaliștilor.
Cum răspunde acuzațiilor
Cu o iritare evidentă în tonul vocii, el a insistat că nu are nicio implicare în operațiunile de pe Bursă, adăugând că nu este implicat în tranzacționarea pe piața de capital. “Poate dânșii joacă la bursă, Și știți bine că joacă”, a adăugat Ciolacu, subliniind că cel mai important aspect este victoria în procesul respectiv.
“Cei cu acuzațiile, Drulă, Câțu, au lăsat datorii de 200 de miliarde, României. Ei au probleme în altă parte, e deja patologic la ei. Am datoriile lor, bine că am scăpat de datoriile de la Roșia Montană”, a adăugat Ciolacu.
Premierul a adăugat că referendumul nu mai este considerat o prioritate în contextul în care România a obținut victoria în procesul cu compania Gabriel Resources. El a explicat că în situația unei eventuale înfrângeri și a necesității de a intra în negocieri, ar fi fost crucial să consulte populația prin referendum. Totuși, acum, odată ce această necesitate a fost eliminată prin câștigarea procesului, referendumul nu mai este considerat o urgență.
După aceste acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu în cazul “Roșia Montană”, este important să reiterăm că, potrivit comunicatului transmis vineri seară Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), statul român nu va fi obligat să plătească nicio despăgubire către compania Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Acest verdict a fost considerat surprinzător, având în vedere că în săptămânile anterioare atât premierul cât și ministrul Finanțelor au afirmat că se așteaptă ca România să piardă procesul și au indicat că despăgubirile pe care statul român ar putea fi obligat să le plătească ar putea ajunge la 2 miliarde de euro.