Sunt zeci de mii de bugetari angajați în ministere iau diverse sporuri. Unele dintre ele sunt îndreptăţite, dar marea lor majoritate sunt aberante şi crează o mare gaură la bugetul de stat, buget care suferă în contextul economic actual.
România se împrumută cu 180 de miliarde de lei, dar acordă sporuri de, atenție, 27 de miliarde de lei. Sunt unele categorii de bugetari care încasează sporuri pentru hemoroizi, pentru că vin la muncă sau pentru că ”fac febră musculară la degete”.
Zeci de mii de bugetari din ministere iau sporuri
Conform unei analize, mai toți bugetarii care lucrează la ministere încasează diverse sporuri. Unele dintre ele sunt absurde, altele sunt justificate. Sunt sporuri în instituțiile de forță care au logică, altele nu! Marcel Ciolacu a anunțat recent că va tăia sporurile nejustificate ca o măsură pentru a reduce din deficitul bugetar.
Jurnaliștii de la ziare.com au explicat ce fel de sporuri încasează fiecare minister în parte. În Ministerul Apărării Naționale sunt peste 81.000 de angajați care au sporuri pentru
spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 81.000 salariați
spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică – 889 salariați
spor pentru izolare – 510 salariați
spor pentru păstrarea confidențialității – 167 salariați
spor pentru titlul științific de doctor sau doctor docent – 1.084 salariați
spor pentru condiții deosebit de periculoase precum TBC, bruceloză, gripă aviară, febră aftoasă – 2.901 salariați
spor pentru personalul care lucrează cu cifrul de stat – 727 salariați
Ministerul Afacerilor Externe:
spor de condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 764 salariați
spor pentru cifrul de stat – 201 salariați
spor pentru soția / soțul neîncadrată / neîncadrat, pe timpul cât aceasta / acesta se află în întreținere permanentă în străinătate, precizăm că, în prezent – 519 salariați
spor pentru titlul științific de doctor – 157 salariați
spor pentru îndeplinirea atribuțiilor de prim-colaborator – 51 salariați
Pentru a citi toată lista, click aici.
Cât ne costă sporurile bugetarilor?
Fostul premier Florin Cîțu spunea că aparatul bugetar ne costă undeva la 110 miliarde de lei anual. Din această sume, 27 de miliarde sunt pentru diversele sporuri. Sunt sporuri pentru hemoroizi, pentru febra musculară la degete dar și pentru venitul la muncă sau sporul pentru gândit.
Cel mai celebru spor este cel pentru condiții vătămătoare. Mai toți angajații de la stat au aceste bugete, asta în contextul în care aceștia lucrează în fața unui PC. La un simplu calcul, doar Ministerul Muncii a acordat sporuri uriașe pentru condiții vătămătoare:
Cum s-au acordat sporurile de condiții vătămătoare la Ministerul Muncii:
- – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – 2.778.000 lei
- – Casa Națională de Pensii Publice – 2,8 milioane lei.
- – Inspecția Muncii: 963.527 lei
- – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: 1.116.006 lei
- – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială: 947.224 lei.
Tot Florin Cîțu recunoștea faptul că aceste sporuri sunt o mită electorală mascată. Zeci de mii de bugetari încasează sporuri nejustificate, mari și absurde. Vom vedea dacă Marcel Ciolacu va mai tăia din aceste sume aberante, dar e puțin probabil mai ales că anum 2024 va fi un an electoral în care vor fi organizate alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.