La aproape patru decenii de la schimbarea orânduirii în țară, românul mai e încă restant la anumite capitole. Cel care se simte însă cel mai pregnant, în viața cotidiană, este handicapul în dreptul educației financiare.
Horia Gustă preia ștafeta de la Cătălin Oprișan
Dar, la aproape un an de când proiectul ”Vreau să știu – Educație Financiară” a pornit la drum, face un mare pas înainte. Cătălin Oprișan, realizatorul podcastului, îi va preda ștafeta începând de pe 11 septembrie, pentru următoarele 50 de episoade, în fiecare luni, de la ora 19.30 lui Horia Gustă.
Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România, un specialist cu peste 23 de ani de activitate în domeniu și unul dintre primii invitați, va deveni amfitrionul acestui podcast de educație financiară, ai cărui parteneri vor fi BCR, BVB.RO, https://www.btassetmanagement.ro.
”Vom aborda multe aspecte ale acestei pieți financiare, cu specialiști de calibru de pe toate palierele. Am pornit la drum cu educația, sunt pași mici, dar importanți, așa că trebuie să continuăm!”, a explicat Horia Gustă în podcastul lui Cătălin Oprișan.
”Vreau să știu – Educație Financiară”, de pe 11 septembrie
Expertul a recunoscut că, la acest moment, românul nu doar că este restanțier la tot ceea ce înseamnă educație financiară. Dar nici nu prea are posibilitatea de a-și culege informația de la sursă, ci cel mult de pe Google și Internet. România este deficitară când vine vorba despre implementarea acestui capitol în școli, a spus Horia Gustă.
”De ce vreau să fac podcasturile? Pentru că eu înțeleg că nu e timp, dar dacă asculți, s-ar putea să-ți rămână mult mai mult!
Aș vrea să citesc, dar nu știu de unde…Uite, asta este o problemă, nu există cărți, nu există materiale ca lumea. Cărți sunt foarte, foarte puține, dar sunt convins că or să apară. Dar cel mai rău lucru e că școala te învață lucruri pur teoretice.”, a povestit Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România, în dialogul cu Cătălin Oprișan.
”Educație financiară în școli. Problema e: cine o face?”
”În Anglia, copiii fac educație financiară de la 9 ani!…Să știi că e obligatoriu în clasa a 8-a să faci educație financiară. Problema e că cine o face? Că n-are pregătirea. Dar n-ai cum să ai pregătirea când tu…Uite, eu am fost la niște facultăți să predau. Și studenții…ca studenții, dar profesorii de economie n-au cont de tranzaționare, ei nu am instrumente.
Vorbind despre asta, ei…Predau despre așa ceva. Marea majoritate. Și atunci zic: cum aș putea să-ți predau eu ție despre bursă și despre fonduri, când eu n-am un cont de tranzacționare? Nu e… Nu e în regulă.”, a mai explicat moderatorul podcastului ”Vreau să știu – Educație Financiară”. Horia Gustă vă așteaptă de pe 11 septembrie, în fiecare zi de luni, de la 19.30.
Cine este Horia Gustă
Horia Gustă este preşedintele Consiliului Director AAF. Gustă a fost reales în funcţie în mai anul trecut, mandatul urmând să se întindă pe o perioadă de trei ani, conform unui comunicat al AAF.
Consiliul Director al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF) reprezintă industria locală de asset management în relaţia cu instituţiile, autorităţile statului şi publicul până în mai 2025.