Tinerii din China nu prea doresc să muncească, iar acest lucru duce la un fenomen îngrijorător pentru economia comunistă. Sunt tot mai mulți tineri din China care sunt angajați de familiile lor pentru a avea grijă de aceștia.
Economia din China trece prin momente nefaste, iar autoritățile comuniste caută soluții pentru redresarea acesteia. Au fost anunțate, recent, mai multe măsuri menite de a mai stopa decalajul economic.
Tinerii din China sunt angajați de părinți pentru a avea grijă de aceştia
Epuizat de presiunea de a reuși ca fotograf, Litsky Li a acceptat o ofertă mai bună: să renunțe la muncă pentru a deveni una dintre legiunile în creștere din China de copii plătiți de familiile lor pentru a rămâne acasă.
Li, în vârstă de 21 de ani, își petrece acum zilele cumpărând alimente pentru familia ei în orașul central Luoyang și îngrijindu-se de bunica ei, care suferă de demență. Părinții ei îi plătesc un salariu de 6.000 de yuani (835 de dolari) pe lună, care este considerat un salariu solid pentru clasa de mijloc în zona ei.
„Motivul pentru care sunt acasă este că nu suport presiunea de a merge la școală sau la serviciu. Nu am neapărat nevoie de un loc de muncă mai bine plătit sau de o viață mai bună. Nu vreau să concurez intens cu colegii mei. Așa că aleg să „întins” complet”, , a spus Li, absolventă de liceu folosind o expresie populară care se referă la evitarea orelor obositoare și a valorilor tradiționale ale familiei în favoarea unei vieți mai simple.
Li nu este singur. Și nu este doar nemulțumirea care conduce fenomenul „fiilor și fiicelor cu normă întreagă”, o etichetă care a apărut pentru prima dată pe popularul site de socializare chinez Douban, la sfârșitul anului trecut.
Majoritatea zecilor de mii de tineri care se identifică ca atare pe rețelele de socializare spun că se retrag acasă pentru că pur și simplu nu pot găsi de lucru.
Rata șomajului în rândul tinerilor din China a ajuns la un nou record
Rata șomajului pentru tinerii cu vârsta între 16 și 24 de ani din zonele urbane a atins 21,3% luna trecută, un nivel record.
Șomajul în rândul tinerilor s-a alăturat unui număr de vânt în contra – consumul intern cald, o retragere a industriei private și o piață imobiliară aflată în dificultate – devenind o durere de cap majoră pentru conducerea Chinei, pe măsură ce recuperarea țării post-Covid se stinge.
Și problema poate fi mult mai mare decât sugerează datele oficiale.
Zhang Dandan, profesor asociat la Universitatea din Peking, a scris săptămâna trecută într-un articol de opinie pentru publicația de știri Caixin că, dacă ar fi incluși 16 milioane de tineri „întinși” acasă sau care se bazează pe părinții lor și, prin urmare, nu își caută activ de lucru, rata adevărată a șomajului pentru tineri ar fi putut ajunge la 46,5% în martie.
Pe Douban, aproximativ 4.000 de membri ai unui grup numit „centrul de comunicare în muncă pentru copii cu normă întreagă” discută subiecte legate de viața lor zilnică „de muncă”.
Cuvântul la modă s-a răspândit pe alte platforme de social media. Pe Xiaohongshu, cea mai populară platformă de partajare a stilului de viață din China în rândul tinerilor, există în prezent peste 40.000 de postări sub hashtag-ul „fii și fiice cu normă întreagă”.