Se scumpește ciocolata – Costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Iubitorii de ciocolată au primit o veste proastă săptămâna aceasta: va deveni mai scump să îşi satisfacă pofta.
La nivel mondial se poate observa o scumpire a alimentelor. Sunt mai multe cauze pentru care aceste scumpiri au avut loc. Războiul din Ucraina, pandemia de COVID-19 sunt printre cele mai mari cauze pentru scumpirile din ultimii ani. Totuși, la nivel de guverne s-a încercat o ieftinire a alimentelor de bază. În tot acest context, la nivel de țară, de la 1 august, vor exista mai multe ieftiniri a cărnii, cartofilor etc.
Care sunt cauzele pentru care ciocolata se scumpește
Costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu iar producătorii pariază că preţurile pentru acest ingredient crucial al ciocolatei vor rămâne la un nivel ridicat până la finele lui 2024. Motivul principal este scăderea producţiei în Vestul Africii, o regiune care este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao.
Ploile torenţiale şi un dăunător care afectează arborii de cacao au devastat culturile din Vestul Africii, provocând îngrijorări cu privire la aprovizionare.
De asemenea, activitatea de procesare de boabe de cacao (o activitatea crucială pentru producţia de ciocolată) a scăzut şi ea la nivel mondial, ceea ce sugerează că fabricile au probleme în a obţine volume adecvate de materie primă, potrivit lui Fuad Mohammed Abubakar, director la Ghana Cocoa Marketing Company UK, citat de Agerpres, conform stiripesurse.ro. Această situaţie i-a făcut pe directorii de la o serie de mari producători de ciocolată, precum Lindt & Spruengli AG şi Hershey Co., să lanseze zilele trecute un avertisment că noi majorări de preţuri nu pot fi excluse, deşi consumatorii au deja probleme în a suporta costurile şi aşa mărite pentru produsele lor.
Ciocolata se scumpește pentru că recolta de boabe de cacao e mică
Recolta de boabe de cacao din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, se estimează că va fi cu până la o cincime mai mică în acest an față de anul trecut. Autoritățile din țară au luat măsuri drastice și au suspendat contractele de vânzări care obligau fermierii să livreze boabele la un moment specific în viitor. În Ghana, al doilea mare producător mondial de cacao, producția este prognozată să scadă sub media multianuală.
Aceasta ar putea duce la al treilea an consecutiv în care lumea se va confrunta cu un deficit de aprovizionare cu boabe de cacao, și există posibilitatea ca situația să se repete și în anul viitor, conform declarațiilor lui Paul Joules. Un fenomen meteorologic El Nino amenință să afecteze și mai mult producția, într-un moment în care fermierii se luptă deja cu un virus care afectează arborii de cacao.
Chiar dacă pandemia a dus la o încetinire a cererii globale de ciocolată și la acumularea de stocuri de boabe de cacao, revenirea consumului și cei doi ani în care a existat un deficit de aprovizionare au redus semnificativ stocurile disponibile. Pentru unele companii, efectele majorării prețurilor la nivel angro ar putea fi resimțite abia acum, datorită activităților anterioare de protejare care le-au permis să evite creșteri consistente ale prețurilor.