AcasăActualitateResort de lux din Costinești avea la vânzare sute de kilograme de...

Resort de lux din Costinești avea la vânzare sute de kilograme de carne expirată!

Publicat

Într-un resort de lux din Costinești, au fost descoperite aproape 600 de kilograme de pește și carne în stare expirată sau ținute în mizerie. Drept urmare, unității respective i s-a interzis să mai funcționeze, primind o amendă de 72.000 de lei.

Asta în contextul în care Costinești este una dintre cele mai căutate destinații turistice estivale de la noi din țară. În stațiune vin zeci de mii de români anual, români care plătesc sume mari de bani pentru a beneficia de condiții normale.

Sute de controale în stațiunile de pe litoral

În perioada 24 – 30 iulie, inspectorii sanitari veterinari din Comandamentul Sezon Estival 2023 au efectuat controale în 264 de unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare din cele 6 zone de interes turistic, în stațiunile de pe litoral: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costinești, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța.

În urma acestor controale, s-au constatat deficiențe grave, cum ar fi comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, depozitarea  necorespunzătoare a acestora și lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor, arată stiripesurse.ro.

În total, 59 de unități de cazare au fost amendate cu suma totală de 621.400 de lei, iar pentru 2 dintre ele s-a emis ordonanță de interzicere a activității, iar pentru o altă unitate s-a dispus suspendarea activității.

Sute de kilograme de carne expirată

În cadrul controalelor, au fost confiscate produse alimentare în cantitate totală de 818 kg, incluzând carne de vită, carne de pui, pește, produse din pește și ouă, precum și înghețată.

Un caz aparte care a atras atenția a fost cel al resortului de lux din Costinești, unde inspectorii sanitari veterinari au confiscat 593 de kg de pește și carne. Aceste produse erau fie expirate, fie depozitate în condiții de igienă foarte precare. În consecință, resortul respectiv a primit o amendă de 72.000 de lei și i s-a interzis să mai funcționeze.

ANSVSA a mai transmis că, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival 2023: 0786.577.007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Nu este prima oară când în anumite cazări se găsesc produse neconforme sau aflate în afara termenului de valibilitate. Practic s-ar putea spune că afaceriștii români și-au făcut o obinuință din a comercializa produse ce pun în pericol viața oamenilor. Asta și în contextul în care, în această vară pe litoral, sunt prețuri foarte mari la absolut orice lucru. Fie că vorbim despre închirierea unui șezlong, un meniu tip fast-food sau alte produse.

Una peste alta, românii care au mers săptămâna trecută la mare au rămas dezamăgiți de apa care era la nivelul temperaturii din Martie. Apa mării avea doar 14-15 grade, nefăcând posibilă scăldarea.  Din nefericire, cei de la ANSVA nu au făcut public și numele resortului de lux unde au fost descoperite cele câteva sute de kilograme de carne expirată.

 

 

- Advertisement -

Ultima oră

Vrei să știi educație financiară? Învață de la cei mai buni! Expertul Horia Gustă: ”În Anglia, copiii fac asta de la 9 ani!“

La aproape patru decenii de la schimbarea orânduirii în țară, românul mai e încă...

China a intrat în deflație! Economiștii consideră că este un eveniment periculos

Pe măsură ce China a intrat în deflație, economiștii consideră că este un eveniment...

Știri noi

Vrei să știi educație financiară? Învață de la cei mai buni! Expertul Horia Gustă: ”În Anglia, copiii fac asta de la 9 ani!“

La aproape patru decenii de la schimbarea orânduirii în țară, românul mai e încă...

China a intrat în deflație! Economiștii consideră că este un eveniment periculos

Pe măsură ce China a intrat în deflație, economiștii consideră că este un eveniment...