Shell și TotalEnergies au raportat o scădere abruptă a profiturilor din al doilea trimestru, deoarece prețurile petrolului și gazelor au scăzut de la maximele record atinse după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu 17 luni.
Nu este singurul decalaj economic. Vă aducem aminte faptul că și economia din China suferă, iar oficialii comuniști au explicat faptul că vor lua mai multe măsuri pentru redresarea acesteia.
Din cauza prețului petrolului, profiturile Shell și TotalEnergies au scăzut la jumătate
Shell și TotalEnergies sunt două dintre cele mai mari companii petroliere din lume, dar au semnalizat scăderea profitului la jumătate. Shell, cea mai mare companie petrolieră din Europa după venituri, a raportat câștiguri ajustate de 5,1 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie – mai puțin de jumătate din cele 11,5 miliarde de dolari raportate acum un an. Rezultatul a fost determinat, de asemenea, de volumele de producție mai scăzute și de marjele mai mici în activitatea sa de rafinare a petrolului, a declarat Shell într-un comunicat joi. Acțiunile companiei au scăzut cu 2% la Londra.
Compania petrolieră franceză Total (TOT) Energies a înregistrat joi un venit net ajustat de 5 miliarde de dolari, o scădere de 49% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Companiile energetice s-au bucurat de profituri extraordinare anul trecut din cauza creșterii prețurilor la petrol și gaze, iar acționarii au fost răsplătiți generos.
Plățile din dividende și răscumpărări de acțiuni ale celor mai mari cinci companii energetice occidentale – BP (BP) , Chevron (CVX) , ExxonMobil, Shell și TotalEnergies – au depășit 100 de miliarde de dolari în 2022.
Prețurile gazelor naturale sunt mai mici decât erau înainte de războiul din Ucraina
Prețurile la gazele naturale europene și la țițeiul Brent, referința globală a petrolului, sunt acum mai mici decât erau înainte de începerea războiului din Ucraina în februarie 2022, ceea ce înseamnă că acționarii s-ar putea să nu se bucure de aceleași profituri ca anul trecut.
În timp ce TotalEnergies a păstrat răscumpărările de acțiuni scadente pentru trimestrul neschimbat față de un an în urmă, la 2 miliarde de dolari, Shell a spus că va răscumpăra acțiuni în valoare de 3 miliarde de dolari – în scădere cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Compania și-a majorat dividendul trimestrial cu 15%, până la 33 de cenți pe acțiune.
Shell a adăugat că, sub rezerva aprobării consiliului de administrație, va distribui „cel puțin” alte 2,5 miliarde de dolari prin răscumpărări de acțiuni în urma rezultatelor sale din al treilea trimestru. Aceasta este în scădere de la 4 miliarde de dolari pentru al treilea trimestru al anului trecut.
„Shell a furnizat performanțe operaționale și fluxuri de numerar puternice în al doilea trimestru, în ciuda unui mediu de preț mai scăzut al mărfurilor”, a spus CEO-ul Wael Sawan.
Profiturile Shell și TotalEnergies s-au redus la jumătate, trendul menținându-se la fel.