Președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, a declarat joi că este ținut ostatic de armata țării, în timp ce a avertizat într-un articol de opinie de la Washington Post că acapararea de putere a juntei ar putea avea „consecințe devastatoare” pentru regiune, unde mercenarii ruși și-au stabilit un punct de sprijin.
Bazoum, care a fost ales democratic în urmă cu doi ani, a fost reținut de soldați la palatul prezidențial din capitala Niamey încă de miercurea trecută, când armata a lansat o lovitură de stat care a fost condamnată de Statele Unite și alte națiuni occidentale și a adus amenințări cu armata, intervenția unui bloc de țări din Africa de Vest. Rusia urmărește îndeaproape situația din țară fiind o puternică susținătoare a regimului actual.
Președintele demis al Nigerului scrie scrisori din poziția de ostatic
„Scriu asta ca ostatic”, a scris Bazoum, președintele demis al Nigerului în Washington Post .
„Nigerul este atacat de o juntă militară care încearcă să răstoarne democrația noastră, iar eu sunt doar unul dintre sutele de cetățeni care au fost închiși în mod arbitrar și ilegal.”
Revoluția din Niger a aruncat regiunea – deja afectată de lovituri de stat și extremism militant – într-un limb reînnoit, cu țările occidentale într-o încercare urgentă de a-și evacua cetățenii și diplomații.
Bazoum a scris că această „lovitură de stat, lansată împotriva guvernului meu de o facțiune a armatei la 26 iulie, nu are nicio justificare” și ar putea avea „consecințe devastatoare pentru țara noastră, regiunea noastră și întreaga lume”.
„Loviștii susțin în mod fals că au acționat pentru a proteja securitatea Nigerului”, a scris el. „Ei susțin că războiul nostru împotriva teroriștilor jihadiști eșuează și că guvernarea mea economică și socială, inclusiv parteneriatele cu Statele Unite și Europa, ne-au rănit țara.”
În schimb, a scris Bazoum, situația securității s-a „îmbunătățit dramatic” în Niger de când a venit la putere, lucrând cu parteneriatele pe care junta le se opune.
Bazoum a avertizat, de asemenea, că ajutorul extern reprezintă 40% din bugetul național – și nu va fi furnizat dacă lovitura de stat va reuși.
Bazoum este în arest la domiciliu
CNN nu a putut confirma în mod independent condițiile în care Bazoum este reținut în reședința sa. Dar liderul înlăturat este „foarte hotărât, foarte optimist”, în ciuda faptului că este în arest la domiciliu, a declarat fostul său consilier Idrissa Waziri pentru CNN joi la telefon.
Waziri, care are sediul în Franța, a declarat pentru CNN că Bazoum este în prezent în arest la domiciliu în reședința sa cu soția și fiul său, spunând că a fost în contact strâns.
„Au încercat să-i spargă moralul”, a spus Waziri, susținând că reședința lui Bazoum este înconjurată de vehicule militare blindate, porțile de acces sunt închise cu lanțuri și alimentarea cu energie electrică este întreruptă temporar.
Waziri a susținut că aproximativ 130 de oficiali din guvernul ales au fost arestați în ultimele zile. El a adăugat că mulți alții se ascund de organizatorii loviturii de stat.
Waziri a declarat pentru CNN că atunci când Bazoum a decis să-l păstreze pe generalul Abdourahamane Tiani în funcția de șef al gărzii prezidențiale în urma alegerii sale, Bazoum a crezut că Tiani îi va arăta același nivel de loialitate pe care i-a arătat predecesorului său. Tiani a condus lovitura de stat care a răsturnat guvernul ales al națiunii Sahel săptămâna trecută. Așadar, președintele Nigerului este în arest la domiciliu, iar țara este în haos. Vom vedea dacă va exista vreo intervenție militară internațională.