PNL și PSD pun la cale două comasări de alegeri, iar o nouă întâlnire a coaliției de guvernare este programată pentru joi, 8 februarie. Conform unor surse politice, principala temă de discuție ar urma să fie ultimul scenariu propus pentru unificarea alegerilor, o solicitare cerută insistent de către PNL.
PNL și PSD pun la cale două comasări de alegeri
În cadrul întâlnirii de joi a coaliției, se va discuta despre posibilitatea de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare, programate pentru 9 iunie, precum și pentru alegerile parlamentare cu turul 2 al alegerilor prezidențiale, programat pentru 8 decembrie. Unele surse afirmă că Nicolae Ciucă a subliniat faptul că nu PNL a inițiat propunerea de comasare, contrar discuțiilor din spațiul public care sugerează că liberalii ar fi susținătorii acestei idei.
O altă temă abordată în discuțiile viitoare va fi ridicarea pragului de percepere a impozitului pe venit de la 10%, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, în cazul pensiilor. Sursele politice au menționat că nu se va lua o decizie în acest sens joi, deoarece trebuie întocmite calcule suplimentare. În plus, se vor purta discuții și despre impozitul de 10% aplicat pe concediile medicale, care ar putea fi aplicat doar pentru anumite categorii de bolnavi. Conform celui mai recent sondaj INSCOP, aproape jumătate dintre români (49,4%) sunt de părere că alegerile din 2024 ar trebui să fie organizate separat, în timp ce 46,6% sunt în favoarea comasării unora dintre scrutinuri.
Comasarea primului tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare are cei mai mulți susținători, în proporție de 82,9%. În același timp, 78% dintre respondenți cred că primul tur al alegerilor prezidențiale ar trebui să aibă loc simultan cu alegerile locale. Mai mult de 42% dintre cei chestionați consideră că alegerile prezidențiale sunt cele mai importante din acest an, în timp ce 20,4% cred că alegerile locale sunt cele mai importante. Alegerile europarlamentare sunt considerate cele mai importante de 4,7% dintre respondenți, iar aproape 12% afirmă că toate scrutinele sunt la fel de importante.
Cum văd Gabriela Firea și Olguța Vasilescu această posibilitate
Gabriela Firea consideră comasarea alegerilor din 2024 “un avantaj, pentru că le putem arăta oamenilor ce s-a realizat concret”.
“Ar urma să primim proiecte e care să le și dezbatem, să le și adoptăm în sensul modificării legislației electorale. Doar din acel moment vom putea să vorbim cu adevărat despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Din punctul meu de vedere, ar fi un avantaj, pentru că am putea să mergem să le vorbim cetățenilor încă o dată despre importanța aderării României la Uniunea Europeană, semnificația, simbolistica, dar și în plan pragmatic, ce s-a făcut în acești ani cu fondurile nerambursabile obținute prin prisma parteneriatului european. Un miliard de euro fonduri europene doar în București”, a declarat Gabriela Firea.
Având în vedere că PNL și PSD pun la cale două comasări de alegeri, Olguța Vasilescu și-a exprimat opinia în ceea ce privește comasarea alegerilor. Acesta o vede ca pe “o idee bună”, subliniind că chemarea cetățenilor la vot de 4 ori într-un an este foarte complicată.
Primărița Craiovei este de acord cu unificarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și cu comasarea unui tur al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare.
În cadrul unei apariții televizate, Vasilescu a menționat că îi este indiferent dacă alegerile au loc mâine sau peste un an, subliniind însă că organizarea a 4 scrutine într-un singur an este problematică. De asemenea, primărița Craiovei consideră că revenirea la calendarul alegerilor locale în luna iunie “i-ar ajuta pe cei de la PNL”.