AcasăActualitatePNL și PSD aruncă cu bani! Bugetarii și primăriile sunt beneficiari!

PNL și PSD aruncă cu bani! Bugetarii și primăriile sunt beneficiari!

Publicat

Se poate spune că PNL și PSD aruncă cu bani, după ce pe masa guvernului a ajuns o nouă ordonanță fiscală, extrem de detaliată în prevederi, emisă de Ministerul Finanțelor. Documentul abordează diverse domenii de activitate, însă se concentrează în principal pe cheltuielile fiscale, cu accent pe salariile din sectorul public și creșterea bugetului Programului de Dezvoltare Rurală (PNDL).

În ceea ce privește programele destinate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), posibilitatea de acoperire a costurilor suplimentare prin garanții este restricționată. Ministerelor și companiilor de stat defavorizate li se permite să majoreze salariile din bugetul național. Companiile de stat profitabile pot face același lucru, dar sunt obligate să transfere la buget cel puțin jumătate din profitul realizat.

PNL și PSD aruncă cu bani! Prevederile din nota de fundamentare

Companiile de stat profitabile sunt obligate să vireze cel puțin 50% din dividende sau vărsăminte către bugetul de stat, cu mențiunea că acest procent poate fi modificat numai în sus. În scopul implementării politicii salariale de către operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se instituie prevederea că operatorii economici care au raportat pierderi contabile și/sau plăți restante la data de 31 decembrie 2023, sunt autorizați să acorde anumite creșteri salariale.

Pentru operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent și nu anticipează pierderi în anul 2024, se stabilește că, în situații bine justificate, cum ar fi realizarea unor investiții cu impact semnificativ asupra menținerii/dezvoltării activității economice a acestora sau influența unor factori care nu sunt sub controlul lor, aceștia pot fi exceptați de la aplicarea corelației dintre indicele de creștere a câștigului mediu brut lunar pe salariat și indicele de creștere a productivității muncii, calculate în termeni valorici sau fizici, conform unui Memorandum aprobat de Guvern.

Cu cât vor fi mărite salariile bugetarilor

Ordonanța Trenuleț nu se rezumă doar la modificarea salariilor, ci cuprinde o serie complexă de măsuri fiscale și bugetare. Aceste măsuri ar trebui să vizeze, pe lângă creșterea salariilor, consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscal.

Începând din ianuarie 2024, angajații din sectorul bugetar vor beneficia de o creștere salarială de 5%. Această majorare se aplică salariului de bază. Se acordă o atenție deosebită cadrelor didactice, care beneficiază de o creștere salarială medie de 20%, împărțită în două tranșe. Această abordare subliniază recunoașterea esențială a rolului educației în societate și încurajează dedicarea și profesionalismul în acest sector vital. În plus față de aceste creșteri generale, ordonanța stabilește și parametri pentru sporuri, indemnizații și alte componente ale pachetului salarial, menținându-le la nivelurile stabilite în decembrie 2023.

“Majorarea de 30% pentru asistenții medicali, alături de cei 5% deja acordați la începutul anului, înseamnă o creștere totală de 35%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire substanțială. Personalul TESA va primi o majorare de 20%, iar personalul auxiliar – de 25%. În ceea ce privește medicii, care au beneficiat deja de mărirea salariilor începând cu 2018, în afară de cei 5% acordați la începutul acestui an, aceștia vor primi o majorare de 8%”, a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

PNL și PSD aruncă cu bani, după ce Ordonanța trenuleț a ajuns pe masa guvernului.

- Advertisement -

Ultima oră

Rareș Bogdan susține că salariile din România au ajuns să fie mai mari decât în multe țări din Occident!

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că salariile din România au ajuns să fie comparabile...

PSD și PNL ar vrea să interzică păcănelele, dar sunt acuzații grave de blat cu industria de profil

PSD și PNL ar vrea să interzică păcănelele, dar acest lucru nu pare să...

Nu e liniște în coaliția de guvernare: “M-a supărat rău de tot!”

Nu e liniște în coaliția de guvernare! Rareș Bogdan a afirmat că în administrațiile...

Alina Gorghiu l-a reevaluat pe Aurel Bălășoiu: Nu mai este un violator, este un candidat foarte bun!

În 2022, Alina Gorghiu solicita în mod urgent demisia din parlament a deputatului PSD...

Știri noi

Rareș Bogdan susține că salariile din România au ajuns să fie mai mari decât în multe țări din Occident!

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că salariile din România au ajuns să fie comparabile...

PSD și PNL ar vrea să interzică păcănelele, dar sunt acuzații grave de blat cu industria de profil

PSD și PNL ar vrea să interzică păcănelele, dar acest lucru nu pare să...

Nu e liniște în coaliția de guvernare: “M-a supărat rău de tot!”

Nu e liniște în coaliția de guvernare! Rareș Bogdan a afirmat că în administrațiile...