Defrișările din Amazonul brazilian au scăzut cu 66% luna trecută comparativ cu iulie 2022 și se află acum la cel mai scăzut ritm din ultimii șase ani, potrivit datelor preliminare publicate joi de Institutul Național de Cercetare Spațială (INPE) din Brazilia.
Acesta este un lucru îmbucurător mai ales în contextul încălzirii globale și a unor recorduri de temperaturi din ultima perioadă. De exemplu, temperatura oceanelor a ajuns la cifre extrem de îngrijorătoare, susțin specialiștii.
Mai puține defrişări în pădurea Amazon
Aproape 500 de kilometri pătrați (193 mile pătrate) de pădure tropicală au fost defrișați în iulie, în pădurea Amazon, o scădere semnificativă față de cei 1.487 de kilometri pătrați (574 mile pătrate) defrișați în iulie anul trecut.
S-a înregistrat o scădere bruscă a defrișărilor de când Luiz Inacio Lulă da Silva a fost inaugurat ca președinte în ianuarie. Lulă s-a angajat să pună capăt defrișărilor, care au crescut rapid sub predecesorul său, Jair Bolsonaro.
Ministrul brazilian al Mediului, Marina Silva, a declarat că politicile guvernamentale, inclusiv creșterea supravegherii și amendarea infractorilor, au jucat un rol important în reducerea ratelor defrișărilor.
„Este sfârșitul așteptării impunității”, a spus Silva jurnaliștilor la o conferință de presă în care a anunțat rezultatele. „Când vezi creșterea operațiunilor… asta creează un cerc virtuos în care nu te mai aștepți la impunitate.”
Datele preliminare ar trebui confirmate în următoarele zile și vin în momentul în care țările care conțin părți ale Amazonului se pregătesc să se întâlnească pe 8 și 9 august în orașul brazilian Belem, pentru un summit care vizează creșterea protecției pădurii tropicale.
Rata redusă a defrișărilor este o veste pozitivă într-un moment în care Amazonul rămâne extrem de vulnerabil.
Mikaela Weisse, directorul Global Forest Watch al World Resources Institute (WRI), a declarat că datele sunt „incredibil de importante și promițătoare”.
„Faptul că vedem încă aceste scăderi masive în comparație cu anul trecut și cu anii anteriori în iulie, cred că este foarte semnificativ”, a spus ea pentru CNN. „Lulă și administrația să iau defrișarea mult mai în serios decât predecesorul său.”
Pădurea Amazon ar putea să se apropie de un punct critic
Unii oameni de știință au avertizat că pădurea tropicală Amazon s-ar putea apropia de un punct critic , care ar putea să o vadă transformată într-o savană ierboasă. Acest lucru ar avea implicații uriașe pentru biodiversitate, precum și pentru criza climatică – Amazon stochează cantități uriașe de carbon și are un impact semnificativ asupra modelelor meteorologice globale.
„Pădurea tropicală amazoniană servește într-adevăr ca un fel de motor, pentru precipitații în întreaga regiune. Și, așadar, cred că ne-am aștepta să vedem implicații destul de majore asupra producției agricole, de exemplu, în alte părți ale Braziliei și în toată America de Sud”, a spus Weisse.
Dacă Amazonul nu este protejat, va fi, de asemenea, mult mai greu să se limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, a spus Weisse. Depășirea acestui prag riscă declanșarea unor puncte de basculanta majore, inclusiv moartea recifelor de corali și topirea calotelor polare de gheață.
Este necesar un efort continuu pentru a continua scăderea ratelor de defrișare, a spus Weisse. „Nu poți să reducă tarifele și să te aștepți că va rămâne așa.”
Ceea ce se întâmplă în Amazonia braziliană oferă o speranță că ratele de distrugere a pădurilor tropicale ar putea începe să scadă la nivel global. În 2022, o suprafață de pădure tropicală globală de dimensiunea Elveției a fost pierdută, deoarece distrugerea pădurilor a crescut cu 10% față de anul precedent, potrivit unui raport recent al Global Forest Watch.