Poluarea pare să fi dus decizii extreme pentru oficialii din Amsterdam care au interzis navele de croazieră din centrul orașului. Măsura este luată pentru a evita turismul excesiv și a limita numărul de persoane care intră în capitală.
Conform documentului consultat de jurnaliștii de la BBC, politicienii consideră că navele de croazieră nu respectă ambițiile de durabilitate ale orașului, iar acest lucru duce la o poluare mai mare.
Navele de croazieră din Amsterdam, interzise
Interzicerea navelor de croazieră din Amsterdam ar putea să se vadă în economia orașului care are un sector important destinat turismului. Odată cu luarea acestei măsuri, terminalul central de croazieră de lângă gară principală din oraș se va închide. Asta în contextul în care navele de croazieră acostează de peste 100 de ori în fiecare an în Amsterdam.
„Navele de croazieră din centrul orașului nu se potrivesc cu sarcina Amsterdamului de a reduce numărul de turiști”, a spus Ilana Rooderkerk, din partidul liberal D66, care conduce orașul împreună cu Partidul Laburist și ecologiştii.
Primarul orașului, Femke Halsema, a explicat în urmă cu un singur an faptul că turiștii de croazieră nu sunt un aport extraordinar la economie pentru că în principiu mănâncă din restaurante internaționale și nu au timp să viziteze vreun muzeu.
Amsterdam este capitala Olandei (Haga fiind capitala administrativă) care atrage un număr de peste 20 de milioane de turiști anual. În principal, turiștii care vin în capitală sunt atrași de petrecerile renumite și de faptul că Olanda este una dintre puținele țări care a legalizat consumul recreativ de cannabis. Totuși, Consiliul a încercat să curețe orașul, interzicând fumatul de canabis pe străzile cartierului roșu. În martie, orașul a lansat o campanie online îndemnând tinerii britanici care se gândesc să-și organizeze petrecerile burlacilor în Amsterdam să stea departe.
Navele de croazeră poluează prea mult
Celălalt motiv cheie pentru eliminarea navelor de croazieră este reducerea nivelului de poluare a aerului din Amsterdam. Un studiu din 2021 asupra unei mari nave de croazieră a constatat că aceasta a produs aceleași niveluri de oxizi de azot (NOx) într-o zi ca 30.000 de camioane .
Alte locuri de acostare departe de centrul orașului sunt luate în considerare de ceva timp, dar încă nu a fost luată o decizie.