AcasăSănătateLucruri periculoase pe timp de caniculă! Ce nu trebuie să facem?

Lucruri periculoase pe timp de caniculă! Ce nu trebuie să facem?

Publicat

Specialiștii în sănătate au întocmit o listă de lucruri periculoase pe care să nu le facem pe timp de caniculă. Pe lângă disconfortul creat, practicarea acestor lucruri ne pot pune viața în pericol.

De altfel există o listă de alimente recomandate în caniculă. De pe masa fiecărui român nu trebuie să lipsească salatele, fructele sau legumele. Nu trebuie neglijate nici gustările care pot avea un aport mare de zinc sau fier, benefic pentru organism în perioade de grea încercare.

Lucruri periculoase pe timp de caniculă

Care sunt riscurile la care ne expunem dacă obișnuim să facem lucruri periculoase pe timp de caniculă? Medicii recomandă prudență și simți de răspundere într-o perioadă în care temperaturile pot ajunge chiar și la 42 de grade în unele zone ale țării.

Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB) a vorbit despre ce lucruri nu este indicat a le face pe perioada caniculei. Cu toate că suntem tentați să consumăm băuturi cât mai reci, acest lucru nu ne face bine din mai multe rațiuni. De exemplu, gheața și băuuturile foarte reci poate favoriza apariția răgușelei, o afecțiune care poate pune mari probleme de sănătate. Un alt sfat este evitarea consumului de băuturi alcoolice, în special cele spirtoase.

O altă problemă des întâlnită și care trebuie evitată este ieșirea de la aerul condiționat, direct afară. Diferența de temperatură este un mare, iar acest lucru poate duce la un șoc pe care organismul nostru îl poate suferi. Aerul condiționat trebuie menținut la temperatura de 24-25 de grade pentru a nu exista o discrepanță mare între interior și exterior.

De altfel, este foarte important să ne hidratăm corespunzător, iar acest lucru înseamnă consumul de peste 2 litri de lichide într-un interval de 24 de ore. Hainele joacă un rol determinant în modul în care percepem noi căldura. Medicul recomandă purtarea de haine din materiale ușoare.

Alimentele care nu sunt recomandate pe caniculă

Într-un articol recent se vorbea despre alimentele recomandate caniculă. Totuși, există o listă destul de cuprinzătoare cu alimente care nu trebuiesc consumate în perioada în care temperaturile uriașe își fac simțită prezenţa. Specialistul explică, conform adevărul.ro, faptul că alimentele calorigene trebuiesc înlocuite cu produse naturale și mai uşor digerabile. Persoanele care au afecțiuni cardiovasculare nu trebuie să-și întrerupă tratamentul și este neapărat necesară monitorizarea tensiunii arteriale.

Există mai multe coduri aflate în vigoare pe teritoriul țării. Conform ANM, există un cod roșu pentru București și județul Ilfov în perioada 25-26 iulie. Temperaturile vor atinge pragrul critic de 42 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. ISU a transmis mesaje pentru informarea populației prin intermediul rețelelor de socializare și a panourilor stradale.

În consecință, sunt lucruri periculoase, lucruri care ne pun în pericol sănătatea fizică, lucruri pe care trebuie să nu le facem pe timp de caniculă. Cel mai bine este să ascultăm sfatul medicilor și să nu facem excese care ne pot aduce disconforturi sau incidente mai grave.

 

- Advertisement -

Ultima oră

Vrei să știi educație financiară? Învață de la cei mai buni! Expertul Horia Gustă: ”În Anglia, copiii fac asta de la 9 ani!“

La aproape patru decenii de la schimbarea orânduirii în țară, românul mai e încă...

China a intrat în deflație! Economiștii consideră că este un eveniment periculos

Pe măsură ce China a intrat în deflație, economiștii consideră că este un eveniment...

Știri noi

Vrei să știi educație financiară? Învață de la cei mai buni! Expertul Horia Gustă: ”În Anglia, copiii fac asta de la 9 ani!“

La aproape patru decenii de la schimbarea orânduirii în țară, românul mai e încă...

China a intrat în deflație! Economiștii consideră că este un eveniment periculos

Pe măsură ce China a intrat în deflație, economiștii consideră că este un eveniment...