Există o îndemnizație de şomaj pe care o poți lua doar la 16 ani. Sunt mai multe reguli pe care trebuie să le respecți pentru a beneficia de suma de bani de la statul român.
Trebuie punctat faptul că rata şomajului în rândul tinerilor este mare, atât în România, dar și în țări mult mai dezvoltate cum ar fi China, sau țări din Vestul Europei. Sunt tineri care pur și simplu nu vor să lucreze, sau au alte tipuri de activități ”la negru”.
Îndemnizația de șomaj pentru tineri mai mari de 16 ani
Tinerii absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, având vârsta minimă de 16 ani, au posibilitatea să beneficieze de o indemnizaţie de şomaj pentru o durată de 6 luni, în cazul în care se înregistrează ca persoane în căutarea unui loc de muncă la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din aria geografică a domiciliului lor, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, conform informaţiilor furnizate de Agerpres.
Potrivit unui comunicat emis de către Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, această indemnizaţie reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare. Această măsură are ca scop sprijinirea tinerilor care tocmai au absolvit o instituţie de învăţământ în procesul lor de tranziţie către piaţa muncii, oferindu-le o anumită susţinere financiară în perioada în care îşi caută un loc de muncă potrivit pregătirii lor academice.
Rata de șomaj în rândul tinerilor este mare în România
Potrivit datelor furnizate în aprilie 2023 de către Institutul Național de Statistică, cel mai ridicat nivel de șomaj este înregistrat în rândul tinerilor sub vârsta de 24 de ani, cu o rată a șomajului de 22,8%. În ceea ce privește tinerii, rata șomajului de lungă durată (adică cei aflați în șomaj timp de șase luni sau mai mult) a fost de 12,6%, iar proporția șomajului de lungă durată (ponderea tinerilor care sunt șomeri de un an sau mai mult în totalul șomerilor) în rândul tinerilor a ajuns la 55,2%.
În ceea ce privește rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 de ani), aceasta a înregistrat în anul 2022 un nivel de 63,1%, în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de anul anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. În același timp, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani a înregistrat o creștere de 1,4 puncte procentuale, ajungând la 68,5% în 2022. Populația activă a României în 2022 a fost de 8.270.800 de persoane, din care 7.806.400 erau ocupate și 464.400 erau șomeri.
Diferențele de gen și de mediu de rezidență au continuat să fie semnificative, cu o rată de ocupare mai mare la bărbați (71,5% comparativ cu 54,4% la femei) și în mediul urban (68,6% comparativ cu 56,3% în mediul rural).
De asemenea, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,7%, iar cea a persoanelor în vârstă (55-64 ani) a fost de 46,7%.
Din perspectiva nivelului de educație, cel mai ridicat nivel de ocupare a fost înregistrat printre absolvenții învățământului superior (89,5%), în timp ce procentul de ocupare a fost de 64,6% pentru persoanele cu nivel mediu de educație și de 36,6% pentru cele cu nivel scăzut de educație.