De la 1 august 2023 a intrat în vigoare OUG-ul de reducere a prețurilor la alimentele de bază. Din aceste considerente, Guvernul a trimis Antifrauda pentru a vedea dacă marile lanțuri de supermarketuri au făcut ceea ce legea îi obligă.
Vă aducem aminte faptul că unele supermarketuri s-au grăbit și au redus prețurile încă de dinainte de intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență. Românii au parte oricum de o inflație extrem de mare, de prețuri mărite la toate produsele și serviciile.
Guvernul verifică reducerea prețurilor la alimentele de bază
Inspectorii de la Antifraudă, direcție subordonată Guvernului au interprins mai multe controale pentru a verifica dacă aleimentele de baze au fost reduse, așa cum arată Ordonanța de Urgență a Executivului. Concret, aceștia s-au deplasat la mai mulți comercianți pentru a verificare reducerea adaosului comercial.
Momentan, acțiunile sunt realizate la importatori și la cei care achiziționează intracomunitar, iar ulterior acestea vor ajunge la companiile de pe lanț, inclusiv la retaileri. Pe lângă cei de la Antifraudă, direcție din ANAF ce este responsabilă pentru a preveni evaziunea fiscală nu este singura care efectuează controale. Și Consiliul Concurenței verifică dacă mecanismul Guvernului este pus în aplicare.
În urma Ordonanței de Urgență, adaosul maxim pe care comercianții îl pot aplica este de 20%. Firmele pot pune un adaos comercial de maxim 5%, indiferent de numărul de distribuitori implicați. Aceste prevederi au intrat în vigoare de la 1 august și au o valabilitate de 3 luni.
După această perioadă, în urma unei analize, Executivul ar putea să prelungească această măsură. Marcel Ciolacu a vorbit joi despre OUG-ul dat spunând că a observat că prețurile la unele produse alimentare au scăzut și cu 50%, conform stiripesurse.ro.
Guvernul României îngroapă afaceriștii români
România trece printr-o perioadă de agonie din punct de vedere economic. La bugetul de stat este o gaură imensă, o gaură care i-a condus pe guvernanți la unele măsuri economice ce pare să-i îngroape pe afaceriștii români. Vorbim despre noi impozite și taxe pentru interprinderile mici și mijlocii, pentru profesiile liberale și pentru alte categorii de afaceri.
O astfel de măsură este considerată exagerată de mediul de afaceri și denotă lipsa de perspectivă a actualului Guvern al României. În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu a anunțat că va tăia sporurile bugetarilor, ca măsură complementară a deciziilor luate pentru mediul de afaceri. O altă veste care este la fel de grea pentru români este împrumutul de 180 de miliarde de lei, o sumă record, mai mare decât în perioadă de război. Se preconizează că deficitul bugetar va ajunge până la sfârșitul anului 2023 la aproximativ 5,5% din PIB, depășind cu mult ținta stabilită de 4,4%. Aceasta înseamnă că Guvernul PSD-PNL va cheltui cu 5,5% mai mult decât va genera economia României în acel an.
Așadar, vom urmări să vedem concluziile controlului Guvernului pentru a verifica reducerea la alimentele de bază.