Lucruri cu deosebit grave se întâmpla printre femeile de etnie romă care sunt nevoie să sune la 112, atunci când vor să nască. Se întâmpla acest lucru de teama de a nu refuzate atunci când se duc la spital.
Cazul de la Urziceni, unde o femeie de etnie romă a născut pe trotuarul din fața spitalului a adus în atenția publică un lucru extrem de grav. Anume, situația reală a comunităților sărace rome din țară.
Femeile de etnie romă suna la 112 când nasc pentru a nu fi refuzate la spital
Orice femeie care este gravidă este asigurată, fie că lucrează sau că nu are niciun job. Situația se schimbă atunci când ești o femeie de etnie romă, cu puțină educație și cu foarte mare teamă. Teamă de instituțiile române, teamă de a nu fi refuzată la spital. Tocmai din această cauză, femeile de etnie romă preferă să sune la 112 atunci când nasc.
Carmen Gheorghe, președinta ONG-ului feminist E-Romnja, a vorbit pentru libertatea.ro pe larg despre această temă:
„Din păcate, femeile rome care provin dintr-un mediu sărac, din zone sărace, conservatoare, dacă mai au și o dizabilitate, toate vulnerabilitățile astea prezintă un risc și mai mare când se duc la medic”, spune Carmen Gheorghe.
Situația este de-a dreptul dramatică pentru că discutăm despre viață, despre dreptul fiecărei persoane să beneficieze de asistență medicală de urgență și de asistență medicală pe perioada sarcinii. Conform aceleiași surse, populația săracă romă are acces foarte redus la serviciile de sănătate. Asta raportat la populația generală. Romii au una dintre cele mai mici speranțe de viață din Europa, iar mortalitatea infantilă este de patru ori mai mare decât media pe țară! Atenție, România și așa are una dintre cele mai mari ridicate rate de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană.
Cu cât ești mai sărac, cu atât ești mai stigmatizat. Și dacă mai ești și rom, din start ți se pune eticheta că ești needucat. Iar accesul la servicii devine un moft, adică cum să ai pretenția la servicii, când tu ești în situația în care ești? – exact așa o prezintă primarul (din Urziceni, n.r.). De-asta multe dintre femeile cu care noi lucrăm (n.red. asociația ) și pe care le-am întâlnit nu au medic ginecolog și ajung să nască doar prin serviciul 112. Ele au învățat că la serviciul de urgență nu pot fi refuzate. Doar că uite, se mai întâmplă ca la Urziceni, serviciul de urgență să nu funcționeze.”
Cauzele și soluțiile la problemele comunității rome din România
Comunitățile sărace rome au mari probleme cu societatea. Sunt diverse cauze pentru care acest lucru se întâmpla. Vorbim în principal de educație. Educația lipsește cu desăvârșire în aceste comunități care încă au reguli de funcționare care dus spre Evul Mediu. În continuare, femeile rome sunt văzute inferioare bărbaților, iar grija copiilor pentru a-i trimite la școală lipsește cu desăvârșire.
Din astfel de comunitate, România dă cele mai multe cazuri de infracționalitate internațională. De copii care sunt traficați, de copii care sunt trimiși la cerșit în diverse țări, de oameni care nu au niciun viitor în afară de cel în ilegalitate. Desigur, sunt și cazuri care fac cinste țării, dar prea puține. Judecând strict la nivel politic, pentru etnicii romi, ”România Educată” a președintelui Klaus Iohannis pare o utopie, un lucru de neatins.
Soluții la problemă există, dar clasa politică pare să fie nepăsătoare, să nu le pese de suferința altora. La nivel politic vedem declarații de fațadă, de empatie, o empatie care se termină din momentul în care se închid microfoanele jurnaliștilor. Declarativ, toți fac bine, însă în realitate, în comunitățile uitate de timp și de lume, romii umblă desculți, murdari, fără să aibă acces la un minim de decență umană cum ar fi apă potabilă!
Așadar, femeile rome sună din disperare la 112 pentru că vor, atunci când nasc, să nu fie refuzate în spital așa cum s-a întâmplat în cazul din Urziceni. Momentan, operatorii de la 112 încă răspund la apel, dar până când?