Pensiile vor crește în 2024 cu mai multe procente. În aceste momente, Guvernul României are pe masă mai multe formule de calcul pe care le v-a lua în considerare referitor la creșterea veniturilor pensionarilor.
Cum anul 2024 este un al electoral, unic în istoria postdecembristă a României, pensionarii ar putea avea creșteri consistente ale veniturilor.
Cu câte vor crește pensiile în 2024?
Pensiile vor fi crescute de la 1 ianuarie 2024, iar creșterea nu va fi deloc una mică. Conform unor calcule date de hotnews.ro, calcule bazate pe informațiile existente în acest moment, majorarea ar fi de 16,6% din 2024. În aceste condiții, punctul de pensie ar urma să ajungă la 2.081 de lei. Legea aflată în vigoare prevede creșterea punctului de pensie cu 100% din raţă inflației, dar și adăugarea unui procent de 50% din creșterea reală a salariului mediu brut care a fost realizat cu un an în urmă.
O asemenea creștere ar presupune e presiune mare pe bugetul de stat care în ultimul an resimte criza actuală. Guvernul condus de Marcel Ciolacu ia în calcul o creștere și cu 20% a punctului de pensie. Totuși, o a treia propunere care stă pe masa Coaliției PSD-PNL este cea în care creșterea ar putea să se facă în două etape. Concret, de la 1 ianuarie 2024 și de la 1 septembrie 2024. Impedimentul principal pentru care creșterea etapizată nu ar fi o soluție benefică pentru politicieni este unul electoral. 2024 este un an electoral și o creștere în doi timp nu ar da extraordinar de bine pentru votanții pensionari care, așa cum știm, sunt inclinați să voteze mai degrabă PSD decât alte partide.
Modificări substanțiale la pensiile anticipate
Recent, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a declarat că vor fi unele modificări la ieşirea anticipată la pensie. Conform intervenției directorului la un post de televiziune, vor exista reduceri ale pensiilor anticipate. Un viitor cadru legislativ vă prevede mult mai clar care sunt beneficiarii care pot ieși anticipat la pensie. Vorbim despre categoria de persoane care au muncit în condiții grele sau excepționale cum ar fi mină, centrale nucleare sau altele:
“Vorbim despre reducerea semnificativă a pensiilor anticipate – iar aici nu mă refer la pensia anticipată ca şi categorie de pensie din sistemul public ci mă refer la faptul că, datorită unor condiţii speciale de muncă, există nişte beneficii pentru aceste persoane care au lucrat în aceste condiţii grele de muncă.
În momentul de faţă această reducere este de până la 13 ani, deci dacă discutăm de vârsta standard de pensionare se pot pensiona şi la 52 de ani şi vrem să avem în vedere o legislaţie foarte clară privind aceste locuri de muncă grea, condiţii deosebite şi condiţii speciale, astfel încât să se ştie foarte clar cine îndeplineşte aceste condiţii pentru a ieşi cu aceste reduceri aferente acestor condiţii grele de muncă pentru că, în prezent, avem foarte multe procese pe rol, tocmai pe această legislaţie privind grupele de muncă şi aici trebuie să rezolvăm problema astfel încât legislaţia să fie foarte clară şi predictibilă”, a explicat, într-un interviu acordat România TV, Daniel Baciu, preşedintele CNPP.
Așadar, anul 2024 va veni cu creșteri ale pensiilor, dar și cu mai multe noutăți în ceea ce privește pensionarea anticipată. Vom vedea dacă măririle de pensii vor mai reduce din presiunea aflată pe spatele pensionarilor.