China are o nouă reacție la războiul din Ucraina dând asigurări Rusiei că va rămâne imparțială și nu va ajuta militar vreo parte. Principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, i-a spus omologului său rus că Beijingul rămâne „imparțial” față de războiul din Ucraina, la o zi după ce o delegație chineză a participat la discuțiile internaționale privind încheierea conflictului care a inclus Kievul, dar nu și Moscova.
Asta în timp ce războiul face tot mai multe victime și pare tot mai aproape de România. Recent, un atac la portul Reni a produs mai multe pagube la clădiri civile.
China dă asigurări Rusiei că rămâne imparțială la războiul din Ucraina
Într-un apel de luni, Wang a subliniat ministrului rus de externe Serghei Lavrov că China și Rusia sunt „prieteni și parteneri buni de încredere și de încredere” și că China va rămâne imparţiala în războiul din Ucraina:
„Cu privire la criza din Ucraina, China va susține o poziție independentă și imparțială, va suna o voce obiectivă și rațională, va promova în mod activ discuțiile de pace și va depune eforturi pentru a căuta o soluție politică în orice ocazie internațională multilaterală”, a spus Wang, potrivit unui cititor al documentului. apel lansat de Ministerul de Externe al Chinei, conform cnn.com.
Apelul a urmat discuții de două zile găzduite de Arabia Saudită , unde aproximativ 40 de națiuni, inclusiv aliații cheie ai Ucrainei, Statele Unite, Marea Britanie și Germania, precum și India și o serie de țări din Orientul Mijlociu, s-au întâlnit pentru a discuta soluția conflictului, aproape 18 luni de când a început invazia Moscovei.
Grupul a convenit asupra importanței dialogului internațional pentru a găsi „un teren comun care va deschide calea păcii”, potrivit presei oficiale saudite.
Un rol pentru China în realizarea păcii?
Înaintea discuțiilor de la Jeddah, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a numit participarea Chinei „o super descoperire și o victorie istorică”. Ucraina și aliații săi occidentali și-au exprimat de multă vreme speranța că China și liderul său Xi Jinping, un autodescris prieten al președintelui rus Vladimir Putin, ar putea juca un rol în împingerea Moscovei către pace.
Atât Xi, cât și Putin îl văd pe celălalt ca pe un partener esențial în remodelarea a ceea ce ei văd că o ordine mondială condusă de americani, ostilă obiectivelor lor.
China a continuat să-și consolideze relațiile economice, diplomatice și de securitate cu Rusia, în ciuda invaziei Ucrainei de către Putin, pe care Beijingul nu a condamnat-o niciodată.
Nu a trimis o delegație la discuțiile internaționale anterioare din Danemarca în iunie, în ciuda încercării de a se poziționa ca un potențial intermediar de pace în conflict în ultimele luni.
Participarea Chinei la discuțiile de la Jeddah vine pe măsură ce țara și-a întărit legăturile cu Arabia Saudită și și-a intensificat eforturile de a-și reaprinde relația cu partenerii economici cheie din Europa, pe fondul problemelor economice și al fricțiunilor continue cu Washingtonul.
Reputația Beijingului în Europa a fost afectată semnificativ de sprijinul acordat Rusiei.
Trimisul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice, Li Hui, care a condus delegația, „a avut un contact și o comunicare extinsă cu toate părțile cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina… a ascultat opiniile și propunerile tuturor părților și a consolidat în continuare consensul internațional”, a declarat China străină. a declarat ministerul pentru Reuters într-o declarație luni. CNN a contactat ministerul pentru comentarii.