AcasăSănătateCea mai bună mâncare pe timp de caniculă! Iată sfaturile specialiștilor

Cea mai bună mâncare pe timp de caniculă! Iată sfaturile specialiștilor

Publicat

Cea mai bună mâncare pe timp de caniculă este constituită din cât mai multe legume și fructe, sau așa ne spun specialiștii. Alimentele precum mozzarella, migdalele prăjite, sau prosciutto nu ar trebui să lipsească de la masa noastră.

Valul de caniculă lovește din plin România. Vor fi temperaturi de peste 40 de grade, iar medicii ne sfătuiesc să nu ieșim din casă decât dacă avem ceva foarte important de făcut. Cel mai bine este să ne rezolvăm problemele cât mai dimineață pentru a evita disconfortul termic și a evita incidentele. Ca fapt divers, din cauza caniculei și a nepăsării oamenilor, Grecia este curpinsă de flăcări. De exemplu, insula Corfu a primit ordin de evacuare. Pompierii luptându-se din răsputeri cu incendiile din zonă.

Mâncare pe timp de caniculă! Ce spun specialiștii?

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist vorbește despre mâncarea pe timp de caniculă. Conform specilistului, nu trebuie să evităm să mâncăm legume și fructe. Cele mai indicate alimente pe timp de caniculă sunt salatele de vară pentru că, pe lângă faptul că sunt sănătoase, acestea au rolul de a hidrata organismul. Conform sursei citate, putem mânca brânză feta și măsline, roșii sau castravezi. Salatele sunt bogate în apă, minerale, vitamine dar și în grăsimi sănătoase. Acest cumul de factori ne ajută corpul să combată efectele nocive ale soarelui. Brânza fetă este o bună sursă de calciu sau proteine, factori ce contribuie la o menținere a masei musculare.

Medicul fitoterapeut, dr. Ovidiu Bojor ne explică beneficiile consumului de pepene galben sua prosciutto. Aceste alimente combat stresul termin și previn deshidratarea. Pe lângă aceşti factori, pepenele galben este știut a fi un fruct cu efecte laxative care elimină toxinele din organism și îți reglează tensiunea arterială. Zincul și fierul sunt compuși care se găsesc din abundență în prosciutto, compuși ce îți stimulează imunitatea dar și previne anemia.

Un alt sfat alimentar vine din parte medicului specialist în igienă alimentară, dr. Corina Zugravu care explică de ce nu trebuie să ne ferim de consumul de nectarine, salate, migdale prăjite sau mozzarella. Acestea trebuie, ca absolut orice aliment, consumate în cantități moderate. Medicul menționează conținutul ridicat de vitamina C pe care îl au piersicile, iar mozzarella are un conținut mic de grăsimi săturate și colesterol, factori ce favorizează digestia, dar și reduce riscul de boli cardiovasculare. Migdalele prăjite sunt o sursă excelentă de vitamina E, vitamină ce protejează pielea și ochii de radiații ultraviolete.

Val de caniculă în special în sudul României

După o perioadă în care țara a fost cuprinsă de instabilitate termică, adică de vijelii și furtuni, canicula se întoare în România. Sudul țării este cuprins de un cod roșu, ia specialiștii susțin că vor fi temperaturi care ajung și la 42 de grade. Zonele care sunt afectate sunt:

” În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.” conform Adriminstrației Naționale de Meteorologie (ANM),

O altă zonă a țării care este sub avertizare de cod portocaliu cuprinde sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, dar și jumătatea sudică a Moldovei. Vor fi temperaturi care pot ajunge chiar și la 39 de grade celsius:

” În sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.” arată sursa citată.

În altă ordine de idei, românii ar trebui să mănânce alimente recomandate pe caniculă pentru a evita situații în care ar ajunge la unitățile de primiri urgențe (UPU). De alfel este puternic recomandat consumul de lichide, în special de apă.

 

 

 

- Advertisement -

Ultima oră

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...

Data alegerilor prezidențiale 2024. Premierul a făcut marele anunț

Ședința de coaliție de miercuri seară, 19 iunie 2024, convocată pentru stabilirea datei în...

Știri noi

PSD și PNL vin cu un tandem președinte-premier la alegeri? Ce scenarii pun la cale strategii celor două partide

În urma excluderii variantei de candidat comun la alegerile prezidențiale 2024, liberalii vin cu...

USR a fost abandonat de diaspora! Au promis mult, au făcut puțin!

Sociologul Dumitru Sandu, expert în studiul migrației, spune că, pe baza alegerilor de pe...

PNL și PSD joacă la intimidare! Mărul discordiei sunt prezidențialele

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni între PNL și PSD. Liberalii continuă să refuze scenariul în...