AcasăActualitateAUR cere anchetarea lui Marcel Boloș! "Deficitul bugetar a fost mai mare...

AUR cere anchetarea lui Marcel Boloș! “Deficitul bugetar a fost mai mare cu cel puţin un punct procentual față de ce a anunțat ministrul”

Publicat

În urmă cu două zile, Adrian Axinia, care ocupă funcția de vicepreședinte al AUR, cere anchetarea ui Marcel Boloș, susținând că ministrul Finanțelor, ar trebui să fie supus unei investigații din partea Parchetului General. Axinia susține că Boloș ar fi furnizat informații inexacte privind deficitul bugetar din 2023.

AUR cere anchetarea lui Marcel Boloș

Într-o conferință de presă organizată la sediul partidului, Axinia a vorbit îngrijorat despre actuala situație economică. Deputatul a descris situația ca fiind una alarmantă, afirmând că Guvernul, prin împrumuturile pe care le face, încearcă să creeze o imagine falsă a unei economii stabile.

De asemenea, deputatul AUR a subliniat riscurile majore pentru anul în curs, precum lipsa fondurilor pentru recalcularea pensiilor din septembrie, posibila lipsă de bani pentru cofinanțarea proiectelor din PNRR și, cel mai grav, riscul de a fi nevoiți să apelăm la FMI în 2025 și să revenim la politicile de austeritate. Deputatul a sugerat că liderii politici, cum ar fi Ciolacu și Boloș, ar putea încerca să încurajeze inflația pentru a spori încasările bugetare.

“Marcel Boloş a raportat în 2023 că anul s-a încheiat cu un deficit bugetar de 5,68% din PIB, sunt date oficiale de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Comisia Europeană susţine că acest deficit bugetar a fost mai mare cu cel puţin un punct procentual, adică de 6,6% din PIB.

Această furnizare de informaţii false încalcă Legea răspunderii ministeriale, ar trebui să-i atragă domnului Boloş o chemare la Parchetul General, pentru a fi anchetat, având în vedere că i-a minţit pe români, dar şi instituţiile naţionale şi internaţionale. Dacă Parchetul General nu se autosesizează, avocaţii noştri lucrează la o plângere şi avem de unde alege infracţiunile, fie că se numeşte fals în acte publice, delapidare sau abuz în serviciu”, a declarat Adrian Axinia, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputatul l-a criticat pe ministrul Finanțelor și pentru faptul că pare să refuze să participe la sesiunea “Ora Guvernului” din plenul Camerei Deputaților.

“Credem că România se îndreaptă către un dezastru economic fără precedent. (…) Există câteva riscuri majore pe care le vom întâlni în acest an. În primul rând, este posibil să nu fie bani pentru recalcularea pensiilor din septembrie, este posibil să nu avem bani pentru cofinanţările pentru PNRR şi pentru începerea proiectelor din exerciţiul bugetar 2021 – 2027 al Uniunii Europene şi cel mai grav este că ne putem trezi cu FMI pe cap în 2025 şi să ne putem întoarce la austeritatea băsistă.

Îi bănuim pe Ciolacu şi pe Boloş că încearcă să încurajeze fenomenul inflaţionist pentru a spori astfel încasările bugetare. La începutul acestui an, România se află pe primul loc, cu cea mai mare inflaţie din UE. Avem o temere că în ritmul actual trecem de 10% deficit bugetar”, a mai spus Adrian Axinia.

Fiecare angajat român este dator cu 25.000 de euro

Marius Lulea a subliniat faptul că Guvernul României a luat împrumuturi care, în calculul său, ar însemna o datorie de 25.000 de euro pentru fiecare cetățean român.

“În 2023 datoria publică externă a României a crescut cu 25 de miliarde de euro. Pentru ca românii să înțeleagă mai bine, cu 25 de miliarde se puteau construi într-un singur an 250 de spitale județene complet echipate sau 1000 de kilometri de autostradă”, a precizat Lulea.

Marius Lulea a adus în discuție faptul că premierul Marcel Ciolacu se laudă cu creșterea PIB-ului țării, dar acest lucru este o înșelătorie. Potrivit lui Lulea, creșterea PIB-ului este rezultatul împrumuturilor guvernamentale, care oferă iluzia unei situații economice mai bune. El a explicat că această creștere aduce prejudicii românilor, deoarece, asemenea unui împrumut personal, vor fi nevoiți să plătească datoria pe o perioadă lungă de timp.

Lulea a atras atenția că datoria externă a țării a crescut semnificativ, urcând la 170 de miliarde de euro în prezent și cu perspective de a depăși 200 de miliarde de euro până în 2025. El a făcut o comparație de mare impact, susținând că fiecare dintre cei șapte milioane de români care sunt angajați în prezent ar datora aproximativ 25.000 de euro din această datorie. Totodată, Lulea a subliniat că ministrul Boloș nu este străin de aceste aspecte.

Acesta a propus ca soluție reducerea numărului de instituții și primării, precum și diminuarea aparatului birocratic imens, care are în prezent 300.000 de angajați, argumentând că doar astfel vom putea obține fonduri pentru investiții. AUR cere anchetarea lui Marcel Boloș din cauza informațiilor înșelătoare pe care le-a furnizat românilor cu privire la PIB-ul țării.

- Advertisement -

Ultima oră

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european

Klaus Iohannis visează la un post la NATO! După dificultățile întâmpinate în obținerea șefiei...

Știri noi

Cad doi grei din Servicii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă riscă să ajungă după gratii!

Între populismul lui Marcel Ciolacu, în această perioadă caracterizată de o creștere a îndatorării...

Gabriela Firea, bântuită de scandalul “azilelor groazei”! Procurorii au trimis dosarul în instanță

Gabriela Firea este bântuită de scandalul "azilelor groazei"! Candidata PSD la Primăria Capitalei se...

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! Dosare au și candidații PSD și USR

PNL a devenit un partid al celor cu probleme penale! În timp ce în...