Experții lansează un nou semnal de alarmă, sugerând că taxele vor exploda după alegeri. Anul 2025 ar putea fi marcat de impunerea unor noi taxe pentru a asigura resurse financiare în buget. Această perspectivă vine în contextul în care și clubul țărilor bogate recomandă, în cel mai recent raport, o serie de măsuri care ar trebui implementate în România. Aceste recomandări includ instituirea unei cote unice de TVA, aplicarea unui sistem de impozitare progresivă a salariilor și eliminarea unor facilități fiscale. În plus, se sugerează și creșterea contribuțiilor la pilonul doi de pensii.
Taxele vor exploda după alegeri
Conform Raportului Studiul Economic 2024 pentru România, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), se propune o tranziție graduală către un sistem de impozitare progresivă a salariilor, iar impozitarea proprietăților imobiliare ar urma să se facă pe baza valorii de piață a acestora. Aceste recomandări sunt parte a unei strategii de reformă fiscală, cu scopul de a crește veniturile bugetare și de a continua reducerea cheltuielilor publice.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) subliniază că progresele în abordarea dezechilibrelor fiscale au fost lente și evidențiază importanța continuării eforturilor pentru reducerea risipei în cadrul cheltuielilor administrative centrale, prin intermediul revizuirilor bugetare.
OCDE recomandă eliminarea facilităților fiscal, cotă unică de TVA, măsuri de austeritate, creșterea contribuțiilor la sistemul de pensii (inclusiv pentru pensionarii speciali) și creșterea vârstei de pensionare.
Economiștii anticipează câteva măsuri fiscal în plus, printre care creșterea impozitului pe proprietate (cu termen de implementare 1 ianuarie), creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, renunțarea la facilitățile fiscale pentru IT, agricultură și industria alimentară, introducerea impozitării progressive și majorarea cotei de TVA.
Metodele prin care Guvernul aduce bani la buget
Avocatul Gabriel Biriș ne îndeamnă să aruncăm o privire înapoi spre anul 2010, când TVA-ul a înregistrat o creștere de 5 puncte procentuale, iar gap-ul de TVA a crescut la 48%. Această posibilitate nu trebuie să fie exclusă, potrivit acestuia.
Mariana Vizoli, specialistă în fiscalitate și autoarea cărții “TVA de la A la Z. Ghid practic”, a fost întrebată dacă ne putem aștepta la o situație similară în ceea ce privește majorarea TVA-ului.
“Eu cred că da pentru că și atunci Guvernul ajunsese aproape în colaps. Au scăzut salarii, a fost dezastru și ultima șansă a fost să crească cota standard. Era unica șansă să salveze situația. S-a întâmplat. E cea mai simplă metodă”, a spus Mariana Vizoli.
La TaxEU Forum s-a discutat și despre posibile măsuri de reducere a facilităților fiscale pentru diverse categorii de venituri, cum ar fi impozitul pe venit în sectoarele IT, construcții și industria alimentară. Deși unele facilități au fost restricționate, ele au rămas încă în vigoare.
Vă reamintim că în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se menționează încă o măsură, respectiv reducerea pragului pentru calificarea ca microîntreprindere sub nivelul de 500.000 de euro. În decursul anului trecut, prin Coaliția PSD-PNL, s-a discutat la un moment dat despre un plafon de 100.000 de euro.
Se preconizează că taxele vor exploda după alegeri, însă acest lucru “depinde de cine câștigă alegerile”, potrivit lui Ionuț Simion, partener PwC România.
“Trebuie să fie foarte clar: măsurile fiscale vor servi și electoratul pe care îl au cei care vor fi la putere. Ideea a două cote de impozit pe venit are o explicație. Toată lumea spune că la ora actuală este o impozitare excesivă a muncii și foarte ușoară a capitalului”, a spus Ionuț Simion.